U SRBIJI SE UMIRE OD GLADI, A ONI PRIMAJU MILIONSKE PLATE OD DRŽAVE! Da li je ovo normalno?
Foto: Marina Lopičić, Aleksandar Jovanović Cile

ZAŠTO SU IM PLATE URNEBESNO VISOKE?

U SRBIJI SE UMIRE OD GLADI, A ONI PRIMAJU MILIONSKE PLATE OD DRŽAVE! Da li je ovo normalno?

San svakog Srbina je državni posao, ali fotelja, tj. funkcija sa platom od recimo 200, 300 hiljada dinara za mnoge Srbe ne može da bude ni najluđi san. Za druge je - realnost
Objavljeno: 23:51h

Čak 535.323 dinara svakog meseca u koverti je Jorgovanke Tabaković, guvernera Srbije. To je, da vam brojka bude prijemčivija, skoro 12 prosečnih plata u Srbiji. Tako da svaka dva meseca država Jorgovanki isplati - milion!

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: Beta

No, ona nije jedina koja prima basnoslovnu platu u zemlji u kojoj se umire od gladi, ili usled smrzavanja zbog isključene struje.

Radojica Rovčanin, direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore mesečno prima duplo više od Jorgovanke - 1.031.251 dinara!

foto: Fonet

Lepo su plaćene i druge državne funkcije. Zaštitnik građana prima 376.648, otprilike osam do 10 puta više od prosečnog građanina kojeg štiti. Godišnje nosilac ove funkcije zaradi 4 i po miliona dinara!

foto: Fonet

Plate ministara kreću se od 100.000 do 150.000 rsd, pa u ovoj podeli i ne deluju strašno veće od prosečnih.

foto: Beta

Poverenik za informacije od javnog značaja plaćeniji je duplo od prosečnog ministra, pa prima čak 207.000 dinara svakog meseca na ime svoje funkcije.

foto: Filip Plavčić

I sve bi to bilo, zbog bitnosti funkcija koje obavljaju donekle korektno da ne živimo u zemlji koja grca u dugovima, i u kojoj lekar, čija je odgovornost ipak najveća (ljudski život), ako se i zaposli, prima mesečno tek 60.000 dinara. Prosveta, koja nam obrazuje decu, ima plate na nivou higijenskih radnika, a većina plata u Srbiji ne može da pokrije prosečnu potrošačku korpu!

Ima li tu ekonomske logike? Pojedini ekonomisti tvrde da ima.

- Neke institucije koje dobro rade ne treba da podležu i prate standard u Srbiji kada su plate u pitanju. Ne može se očekivati od guvernerke Narodne banke da ima prosečnu ili malo iznad proseka platu u Srbiji. To je širi opseg, zavisi sve od obima posla, stresa, ozbiljnosti i konkretno preduzeća za koje se radi. Konkretno u njenom slučaju je odgovornost ozbiljna, šira državna odgovornost je u pitanju i za nju je to opravdano - kaže ekonomista Saša Đogović za Espreso.

foto: Dado Đilas

- Bolje bi bilo da veće plate imaju i premijer i ministri i službenici Vlade, jer bi u tom slučaju svi mogli da se maksimalno posvete poslu koji obavljaju. Neki službenici bi onda mogli da obavljaju svoj posao na najbolji način, ne bi bilo poslova sa strane koje većina radi, gradnje, raznih dilova, jer ne verujem da baš državni funkcioneri žive samo od svoje prosečne plate - kaže Đogović.

No, ne misle svi tako. Lider Dveri, Boško Obradović kaže da su i visoke plate funkcionera deo većeg sistema, i da bi sve to trebalo menjati:

foto: Petar Lazović

- Nažalost, na vlasti su ljudi koji sprovode veliku pljačku naroda. Sasvim je svejedno da li su im plate formalno velike ili male, svi su deo sistema koji radi za interese MMF-a, Svetske banke i multinacionalnih kompanija, a ne u interesu građana Srbije. U državi u kojoj je svaki građanin tokom 10 godina opljačkan za 25.000 evra, svi ostali podaci o visinama plata postaju irelevantni. Vreme je za promenu kompletnog političkog sistema. Svima je dosta laži, prevara i poniženja - kaže Obradović komentarišući visoke plate pojedinih funkcionera u Srbiji.

(A.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.