U ITALIJI OVAJ PROIZVOD KOŠTA 800, U SRBIJI 2000 DINARA, NE NASEDAJTE! Pored prevara s cenama, varaju nas u GRAMAŽI
Poskupljenje, Foto: PRINTSCREEN/TWITTER/UDRUŽENJE POTROŠAČA EFEKTIVA, Profimedia

nema stajanja

U ITALIJI OVAJ PROIZVOD KOŠTA 800, U SRBIJI 2000 DINARA, NE NASEDAJTE! Pored prevara s cenama, varaju nas u GRAMAŽI

Više nije pitanje šta je sve poskupelp, već šta nije

Objavljeno:

Živimo u vreme povampirene inflacije u svetu. Skočile su cene, a koliko su te cene "nerealne" shvatimo tek kada ih uporedimo sa nekim drugim država.

Znamo da su plate u Italiji i drugim Zapadnim zemljama uvek bile mnogo veće nego u Srbiji ali smo se uvek vodili time da su „tamo i troškovi života veći“. Ali su građani Srbije na putovanju, obilaskom jedne prodavnice shvatili da to i nije baš tako.

Iako su najavljivali poskupljenje cena maslinovog ulja zbog nezapamćene suše, nismo očekivali da će cena da poraste baš ovoliko. Naime, devičansko ulje od maslina 1 litar košta neverovatnih 2.049 dinara, dok od istog proizvođača i ista količina u Italiji košta svega 7,2 evra što je oko 800 dinara.

Cena proizvoda u Srbiji je veća za ???.??% u poredjenju sa cenom u Italiji.

Slika je objavljena na Instagram stranici bojkot cena, dok je u opisu stajalo:

"Zbunjen?" - DA "Lud?" - NE

Maslinovo ulje
foto: Printscreen/Instagram/bojkot.cena

I ne samo što nas šokiraju sve veće cene, nego već duži niz godina svedočimo smanjenju pakovanjima. Sve je ređe naći proizvode "okruglih" gramaža, pa su tako pakovanja od 1 kilogram "smršala" na 950 ili manje, dok su pakovanja od 500 grama postala pakovanja od 450.

Sada su se još više smanjila, pa su tako kupci primetili da se smrznuti grašak sada u pakovanju od 450 smanjio na 400 grama.

Nedavno smo pisali o tome i pitali udruženje zaštite potrošača da li se to sme i ima li granice.

I nisu cene samo u Italiji i drugim Zapadnim zemljama veće nego u Srbiji za iste proizvide. Čak su i u susednoj Bosni i Hercegovini pojedini proizvodi jeftiniji nego kod nas.

Tako dezodorans u svim marketima u Srbiji košta između 300 i 400 dinara, dok je u Bosni 2,95 konvertabilnih marki, to jest 177 dinara.

1 / 2 Foto: Printscreen/Twitter/Udruženje potrošača EFEKTIVA

Inflacija će u poslednja četiri meseca 2022, navodi se u avgustovskom izveštaju NBS, dodatno rasti i dostići vrhunac, da bi nakon toga cene počele da padaju.

Prognoze NBS samo znače da će cene do kraja godine još dodatno rasti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.