AGROKOR PRED BANKROTOM, DUŽNI ČAK ŠEST MILIJARDI EVRA: 7.000 srpskih radnika strepi za posao?!
Foto: Profimedia

uplašeni!

AGROKOR PRED BANKROTOM, DUŽNI ČAK ŠEST MILIJARDI EVRA: 7.000 srpskih radnika strepi za posao?!

Gazda 'Agrokora' Ivica Todorić u Srbiji je vlasnik 'Frikoma', 'Dijamanta', 'Mivele', ali i 'Idee', 'Rode' i 'Merkatora'. Vučićev kabinet prati situaciju jer je reč o jednom od najvećih investitora u našoj zemlji
Objavljeno: 18:35h

Više od 7.000 ljudi ostaće bez posla u Srbiji ako hrvatski "Agrokor" Ivice Todorića bankrotira! Reč je o zaposlenima u "Idei", "Merkatoru", "Rodi", ali i u firmama koje je Todorić kupio u Srbiji: zrenjaninskom "Dijamantu", "MG Miveli" kod Trstenika, beogradskom "Frikomu" i "Kikindskom mlinu"!

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Problem će imati i brojne firme dobavljači "Agrokora", koje će u slučaju propasti hrvatskog tajkuna ostati bez posla.

Jedna od najvećih kompanija na prostorima bivše Jugoslavije, prema pisanju zagrebačkih medija, duguje čak šest milijardi evra i na pragu je bankrota!

Srbija prati situaciju

NI MANJE NI VIŠE: Remont naoružanja iz Rusije koštaće Srbiju 185 miliona evra!

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac potvrdio je za Informer da ova institucija prati situaciju oko "Agrokora" s obzirom na to da je reč o kompaniji koja je jedan od najvećih investitora u našoj zemlji.

- Verujemo da "Agrokor" radi na pronalaženju rešenja i optimizaciji ukupnog poslovanja, kako za svoje investicije u Hrvatskoj, tako i za one u Srbiji - optimista je Trivunac.

foto: Shutterstock

On objašnjava da je Hrvatskoj pao kreditni rejting u svetu i da je to jedan od razloga zbog kog su neke svetske banke odbile da kreditiraju Ivicu Todorića i njegov "Agrokor".

Ekonomisti upozoravaju da bi eventualan bankrot ili odlazak u stečaj "Agrokora" mogao da ima ozbiljne posledice i po firme Ivice Todorića u Srbiji. Stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da secenario po srpske kompanije koje kontroliše Todorić nije nimalo dobar.

- Stečaj "Agrokora" ne mora nužno da znači krah firmi u Srbiji, ali bi do toga moglo da dođe iz nekoliko razloga. Postoji mogućnost da Todorić izvlači novac iz srpskih firmi kako bi plaćao svoja dugovanja. Može da proizvode naših fabrika izvozi, a da profit uzima za sebe. Najgora opcija je da se imovina naših kompanija proda kako bi se vratili dugovi "Agrokora" - ističe Kovačević.

Loša vest za sve

On dodaje da čak i ako dođe do bankrota, to nužno ne znači da će srpske fabrike propasti.

- Može se pojaviti neko drugi i kupiti sve "Agrokorove" firme u Srbiji, promeniti im ime i tako ih spasti - dodao je Kovačević.

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da će šteta, ukoliko dođe do pada "Agrokora", biti ogromna, jer je u pitanju jedinstven sistem koji je dosad odlično poslovao u našoj zemlji.

- Za Srbiju bi bankrot "Agrokora" bio loša vest, jer će radnici ostati bez posla, ili će zbog ušteda biti smanjen broj radnih mesta. Verovatno će "Agrokor" neke kompanije povući sa našeg tržišta. Najveći problem je što je sektor prehrane kod nas najugroženiji - kaže Madžar.

Bonus video

(KURIR TV) Ivica Dačić: Policajci me ČUVAJU OD CICAMACA, ali im ne ide

(Espreso.co.rs / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.