DOKLE ĆETE DA NAS DERETE?! Cena goriva sumanuto porasla, KO JE KRIV ZA TO?
Foto: Profimedia, Dragana Udovičić

pa ti miško vozi!

DOKLE ĆETE DA NAS DERETE?! Cena goriva sumanuto porasla, KO JE KRIV ZA TO?

Isti rast cena dešava se i u regionu, i u svetu, tvrde iz Udruženja naftnih kompanija Srbije za Espreso.co.rs
Objavljeno: 17:17h

Početkom 2017. godine nisu povećane akcize na gorivo, pa su potrošači mislili da mogu da odahnu. No, ko je jutros svratio na pumpu, i natočao evro dizel, mogao je da doživi vrlo neprijatno iznenađenje, pa je litar mogao da plati i preko 150 dinara. Pre samo mesec dana bio je 8 dinara jeftiniji. U septembru 2016. godine, recimo, ovo gorivo je prosečno koštalo 132 dinara!

A najave su da će cene goriva još rasti. Vozači, spremite se!

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Iz Udruženja naftnih kompanija Srbije kažu nam da je prosečna cena kojom oni raspolažu, kada je u pitanju evrodizel - 148 dinara, i da to što na pumpi platite preko 150 zavisi i od toga da li je dizel sa nekim aditivima, pa je samim tim i skuplje. Svaka pumpa ima neki takav, brendirani dizel.

foto: Dragana Udovičić

- Svaka pumpa ima različite vrste evrodizela, postoje aditivirana goriva koja su većeg kvaliteta, i ona uvek imaju veću cenu, ali mi moramo da govorimo o ceni standardnog evrodizela, i ona je u Srbiji u zadnjih sedam dana - 148 dinara - kažu nam u Udruženju naftnih kompanija Srbije.

Proveravajući cene goriva danas na pumpama širom Srbije, najčešće smo ipak nalazili na evro dizel od skoro 150 dinara (149.99), a benzin oko 141 dinar.

CRNE PROGNOZE

Do kraja godine dizel bi mogao da košta 155, a benzin 146 dinara po litru!

A na najave da će cene goriva još rasti, iz UNKS kažu da će one rastu i u regionu, i u svetu.

A zašto cena raste?

- Proverite cene kretanja u regionu, svuda se beleži jednaki rast, a on je uslovljen berzanskim kotacijama nafte. Mi smo slične cene imali negde sredinom 2015. godine, i tada je cena sirove nafte, kao što je i danas, bila nešto ispod 60 dolara po barelu - kažu nam u UNKS.

foto: Stock

No, kako je najavljen rast cene nafte na svetskom tržištu, nevolja stiže i za naše vozače.

- To prosto korespondira, i niko u Srbiji ne može da iskače sa cenama iznad drugih, jer prosto ne bi prodavao gorivo! S druge strane, berzanske kotacije dizela i benzina, dakle veleprodajne cene moraju da utiču na maloprodajne cene goriva na pumpama u Srbiji - objašnjavaju iz ovog udruženja.

To, kako oni navode, nije nešto na šta može neko iz Srbije da utiče. Ono na šta može da se utiče jesu "državna zahvatanja" , jer recimo da se sada 55 odsto maloprodajne cene dizela, ili recimo 58 odsto tečnog gasa uplaćuje u državni budžet, i na to pumpe i trgovci gorivom nemaju uticaj.

Pored toga Srbija je uvozno zavisna, pa na cenu goriva utiče i kurs dolara, jer naftu kupujemo u dolarima, a prodajemo u dinarima. Ta veza je uvek direktna.

I ipak, ne smemo zaboraviti da je glavni razlog ipak "državno zahvatanje", koje je najveće u regionu, a sve na kraju oseti džep potrošača.

Poređenje sa komšijama

Kada je dizel u pitanju, mnogo jeftinije ga plaćaju u Bosni, Makedoniji, ali i Crnoj Gori. Skuplji je, ali ne mnogo, u Sloveniji i Hrvatskoj, kažu podaci iz sredine januara.

Jeftiniji benzin plaćaju samo Crnogorci i Makedonci. Dok auto plin plaćamo najviše, kada je region u pitanju!

(A. Krunić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.