NE MOGU PROTIV KINEZA I ARAPA: Matijević i Kostić definitivno odustali od PKB! (FOTO)
Foto: Zorana Jevtić

ODUSTALI!

NE MOGU PROTIV KINEZA I ARAPA: Matijević i Kostić definitivno odustali od PKB! (FOTO)

"Nije realno da u trci sa ovako velikim sistemima mi pobedimo, ali ako bi Arapi i Kinezi odustali, Kostić i ja bismo rado kupili PKB", kazao je Matijević.
Objavljeno:

Vlasnik Industrije mesa Petar Matijević potvrdio je danas da su on i vlasnik MK Grupe Miodrag Kostić odustali od kupovine Poljoprivredne korporacije Beograd.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Matijević je Tanjugu kazao da je razlog odustajanja od kupovine to što Kostić i on smatraju da su slabi i da ne bi mogli da se takmiče sa stranim firmama, "ozbiljnim igračima" koji su zainteresovani za PKB korporaciju.

Prema rečima Matijevića, kompanija iz Ujedinjenih arapskih emirata (UAE) "Al Dahra", i kineska Hen Čang grupa, koji su pokazali interesovanje za PKB su svetski giganti čiji se promet meri u milijardama dolara.

NAKON PISANJA ESPRESA: Nastavnica koja je uvredila gejeve se izvinjava! Ne priliče mi takvi komentari!

foto: Aleksandar Jovanović Cile

"Nije realno da u trci sa ovako velikim sistemima mi pobedimo, ali ako bi Arapi i Kinezi odustali, Kostić i ja bismo rado kupili PKB", kazao je on.

Matijević je naglasio da je PKB, koji je u neposrednoj blizini Beograda, jedna od retkih firmi koja je u Srbiji preostala, a koja vredi.

Prema njegovim ocenama, najbolje bi bilo da novi vlasnik PKB-a zadrži osnovnu delatnost i da nastavi sa ulaganjima u tu korporaciju.

Kompanije MK Group i Industrija mesa Matijević su u aprilu 2015.e saopštile da imaju nameru da udruže svoj kapital, znanja i iskustva i osnuju Konzorcijum ova dva privredna društva, kao zainteresovanog kupca za kupovinu PKB-a.

Kako je tada najavljeno ideja vodilja osnivanja Konzorcijuma je stvaranje respektabilnog domaćeg kupca u procesu privatizacije, koji će biti ravnopravan ponuđač sa drugim domaćim i stranim investitorima.

Ministarstvo privrede objavilo je 19. januara 2017.javni poziv za investitore da dostave pismo o zainteresovanosti za učešće u postupku privatizacije PKB-a i zavisnih društava- Poljoprivredna avijacija, EKO - LAB, PKB Agroekonomik i Veterinarska stanica, a rok za dostavljanje pisma o zainterosovanosti je 17. februar 2017.

Skupština grada Beograda odlučila je u septembru 2016. da se Republici Srbiju prenesu akcije u PKB-a koje su u vlasništvu grada, na osnovu postupka koji je 15. avgusta pokrenula Vlada Srbije.

Agencija za privatizaciju objavila je 31. decembra 2015. javni poziv za prodaju imovine PKB, a početna cena je bila 51 odsto procenjene vrednosti stalne imovine oko 154 miliona evra, ali na otvaranju ponuda 2. marta 2016. nije bilo zainteresovanih. Posle toga je prodaja obustavljena i naložena je nova procena vrednosti kapitala.

Prema ranijim podacima Korporacija PKB vlasnik je 1.400 hektara građevinskog i 5.200 hektara poljoprivrednog zemljišta. U PKB-u i zavisnim preduzećima ima oko 2.000 zaposlenih.

PKB je 2015. prodao kompanijama "MPC" i "Lidl" ukupno pet hektara poljoprivrednog zemljišta u građevinskoj zoni, kod naselja Greda i Borča, za 700.000 evra po hektaru.

Bonus video

SLAVICA BURMAZOVIĆ: SRBIJO POMOZI MI

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.