O ČEMU SE OVDE RADI?! Pola Srbije dobilo astronomske račune za struju!
Foto: Thinkstock, Dado Đilas

puno košta!

O ČEMU SE OVDE RADI?! Pola Srbije dobilo astronomske račune za struju!

Posle praznika - šok! Mnogi Srbi su se uhvatili za glavu kada je stigao decembarski račun za struju i grejanje! Odgovora zašto je tako još uvek nema
Objavljeno: 13:57h

Decembarski računi za struju zapanjili su građane širom Srbije:

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- Obično plaćam oko 9.000, a sada mi je račun stigao 18.000 dinara! A ništa manje ili više nismo trošili nego obično! Ne znam šta se dešava, ali je uvek problem sa decembarskim računima - žali nam se Beograđanin, koga je dočekao šok kada je otvorio kovertu iz EPS.

- I nije problem crvena zona, kako mi stalno sugerišu iz EPS-a, uvek sam u crvenoj zoni!

No, brojne građane Srbije ova situacija je podsetila na onu iz 2014. Tada se samo u Beogradu na grešku u računu za struju žalilo 48.000 građana, a sve je ispitivalo i ministastvo na čelu sa ministarkom Zoranom Mihajlović!

Da li je i ove godine došlo do greške ili ne?

U EPS-u nam kažu da žalbi ove godine nema, a da je potrošnja u decembru tek "uobičajeno veća u odnosu na novembar".

Ključni razlozi za veću decembarsku potrošnju su niže temperature nego u novembru, dogrevanje i veća dnevna potrošnja za slavu Sveti Nikola i Novu godinu.

A kako ove godine nema većih i masovnijih žalbi na račune, izgleda da nam ostaje samo da platimo, i da se nadamo da će zima što pre da "popusti".

No, nisu samo Beograđani u problemu. Nišlije, ne samo da su dobile veće račune za grejanje, na računu za "objedinjene usluge" - već ih ni ne razumeju.

foto: Thinkstock

- Za stan od 53 kvadratna metra ispostavljen račun od 8.600 dinara, a za stan od 48 kvadratnih metara – 9.300 dinara. O čemu se radi? - jedno je od pitanja.

- Upravo sam izvukao decembarki račun iz postanskog sandučeta i jednostavno rečeno SRAMOTA. Račun je 14 800.00 din. Da je još žalosnije u stanu u kome žive dva mala deteta je HLADNO i to primeti svako ko uđe u naš stan, pa smo bili prinuđeni da u nekim situacijama radijatore zavrćemo do minimuma a dogrevamo se na struju da bi finansijski utrošak bio manji. Da sam svoj stan grejao do trenutka kada bi nam samo bilo prijatno, ne i toplo, mogu misliti koliki bi račun bio - kaže jedan razočarani građanin.

foto: Zorana Jevtić

I nije jedini.

- Nisam još dobio decembarski račun ali očekujem katastrofu, jer mi je za prošli mesec za stan od 67 kvadrata, došao račun na 15.900 dinara - požalio se jedan Nišlija za lokalne Niške vesti. Međutim, isti portal je Nišlijama doneo i zvanično objašnjenje zašto su računi "poludeli": mesec decembar 2016. godine imao za je 3.25 stepena nižu temperaturu nego lane, što se odrazilo i na povećanu isporuku toplotne energije - objasnili su iz Gradske toplane.

foto: Stefan Jokić

Izgleda da minus u vazduhu pravi minus na računima - i da ne možemo mnogo protiv toga!

BONUS VIDEO:

Kako izgleda srpski Deda Mraz

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.