SVAKI SEDMI RAČUN u Banatu BLOKIRAN!
Foto: stock

pogoršana likvidnost

SVAKI SEDMI RAČUN u Banatu BLOKIRAN!

- Ohrabruje činjenica da je u pripremi novi Zakon o obaveznosti plaćanja sa strožijim inspekcijskim nadzorom u primeni - ocenio je Nikolčić
Objavljeno: 14:50h

Blokirane račune ima 889 preduzeća i peduzetnika u Srednjobanatskom okrugu, odnosno 15,2 odsto od 5.846 ukupno registrovanih.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- Ukupan iznos blokade bio je 3,4 milijarde dinara - rekao je Momčilo Nikolčić iz Privredne komore Zrenjanin.

On je dodao da su ukupnog broja blokiranih računa do godinu dana neprekidno nelikvidna 303 računa, dok je godinu dana i duže u blokadi 586 računa privrednih subjekata. Broj blokiranih računa privrednih društava na kraju decembra 2016. godine u odnosu na septembar veći za 2,1 odsto, dok je iznos blokiranih sredstava porastao za 6,1 odsto.

- Za razliku od privrednih društava, likvidnosti preduzetnika u četvrtom kvartalu prošle godine je znatno pogoršana. Broj blokiranih računa preduzetnika povećan je sa 356 na 404 ili za 13,5 odsto, dok je iznos blokade povećan sa 119 miliona dinara na 138 miliona, ili za 16 odsto - naveo je Nikolčić.

Ukazao je i da zabrinjava to što je broj računa koji su u blokadi duže od godinu dana izuzetno visok i što se stalno povećeva, odnosno od septembra do decembra broj tih računa porastao je za 18 ili za 3,2 odsto, što znači da je svaki deseti račun u blokadi dužoj od godinu dana.

- Ohrabruje činjenica da je u pripremi novi Zakon o obaveznosti plaćanja sa strožijim inspekcijskim nadzorom u primeni, što će svakako doprineti efikasnijoj naplati dospelih potraživanja i i podizanju likvidnosti na znatno viši nivo - ocenio je Nikolčić.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.