Kineska banka stiže u Srbiju, a Kinezi u BG nemaju pojma! Ništa banka, SAMO KEŠ!
Foto: Reuters

china rules!

Kineska banka stiže u Srbiju, a Kinezi u BG nemaju pojma! Ništa banka, SAMO KEŠ!

Mi smo se zapitali šta zapravo znači otvaranje kineske banke za Srbiju i njene građane Srbije, a šta za Kineze?
Objavljeno: 09:28h

Kineska zajednica u Srbiji sve je brojnija. Još davne 1990. godine veliki broj Kineza se doselio na Balkan iz domovine u potrazi za boljim životom i ekonomskim prosperitetom.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Beograd ih je prepun. Neki krajevi, toliko pretrpani kineskim radnjama, čak imaju i žargonske nazive kojima ih opisuju. Na primer u jednom beogradskom naselju, ulica koja sa obe strane ima kineske lokale nosi naziv : "Kinez Mihajlova".

I kada pomislite na "žutu braću", prva asocijacija je baš to. Male radnje pretrpane jeftinim šarenim stvarima i neizostavna kineska hrana.

foto: Nebojša Mandić

Ipak, nakon toliko vremena, neće ostati samo na kineksim radnjama i tržnim cenrtima!

Vest koja je izazvala brojne reakcije jeste da se otvara kineska banka u Srbiji, i to definitivno! Otvaranje je 20. januara, pa će tako ova banka, inače peta najveća banka na svetu, finansirati kineske i naše kompanije.

Osnivač nove banke na teritoriji Srbije - Bank of China (Hungary) Ltd, 19. oktobra, preko svojih pravnih zastupnika podneo je zahtev Narodnoj banci Srbije za davanje preliminarnog odobrenja za osnivanje banke u Srbiji.

foto: thebestofzambia.com

Nakon samo mesec dana, Kineska banka dobila je od Narodne banke Srbije dozvolu za rad. Naime, u NBS navode da su ispunjeni svi propisani uslovi, i da će banka poslovati pod poslovnim imenom Bank of China Srbija, akcionarsko društvo, Beograd.

Mi smo se zapitali šta zapravo znači otvaranje kineske banke za Srbiju i njene građane Srbije, a šta za Kineze?

Branko Dragaš, srpski ekonomista, kazao je za naš portal da je dobro što dolazi konkurencija, ali da treba sačekati, jer najpre treba proveriti način na koji će vršiti poslovanje.

foto: Printscreen / Youtube / BALKAN INFO - Zvanični kanal

- Dosadašnje banke u Srbiji iznele su iz nje 25 milijardi evra. To su u stvari "menjačnice novca", tako da je dobro da bude konkurencije. Ukoliko Kinezi usmere poslovanje ka investiranju u privredu i infrastruktru, to bi proizvelo pozitivan efekat za Srbiju. Ipak, treba sačekati i videti šta je njihov plan - objasnio je Dragaš za Espreso.

Međutim, Kinezi koji borave u Srbiji imaju potpuno drugačije mišljenje. U stvari, nemaju predstavu da će se kineska banka uopšte otvoriti! A bogme, kada smo im saopštili, nisu bili naročito oduševljeni.

Mlada Kineskinja Li, odmah je prevrnula očima.

foto: Nebojša Mandić

- Nisam čula da se otvara i iskreno da vam kažem nije mi drago. Ja nemam ni karticu za banku. Samo "keš" - rekla je kroz osmeh na osrednje dobrom srpskom.

Nisu bili preterano raspoloženi za razgovor u novcu i jedino što smo uspeli da saznamo je da neprestano rade (i po 13 sati dnevno) ne bi li sakupili novac. Za šta?

Ne znaju ni oni, pa su samo slegli ramenima... Ili nisu hteli da nam kažu!

U svakom slučaju, vest o otvaranju banke pod nazivom - Bank of China Srbija, iako po vlasti odlična investicija, za mlade Kineze i ne tako dobra vest. Ili uopšte nije vest.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.