PREDLOŽENE OLAKŠICE ZA MAME: Država će 3 godine da PLAĆA DOPRINOSE?
Ilustracija, Foto: Profimedia

SUBVENCIJE

PREDLOŽENE OLAKŠICE ZA MAME: Država će 3 godine da PLAĆA DOPRINOSE?

Nadležni o predloženim merama razgovarati

Objavljeno:

Direktor Instituta za razvoj i inovacije Nenad Jevtović izjavio je danas, predstavljajući Predlog olakšica na zarade majki nakon porođaja, da bi majkama, nakon povratka sa odsustva radi nege deteta, država trebalo tri godine da subvencioniše obavezne doprinose za socijalno osiguranje.

Jevtović je, obrazlažući predlog Instituta za razvoj i inovacije, na konferenciji "I mame imaju pravo!", objasnio da bi u prvoj godini država trebalo da subvencioniše 65 odsto tih troškova, u drugoj 60, a u trećoj 50 odsto.

Ukoliko bi prosečna plata majki bila 63.325 dinara, Jevtović je ocenio da bi država u prvoj godini trebalo mesečno da subvencioniše svaku majku sa 20.523 dinara, u drugoj godini 19.000, a u trećoj godini 15.787 dinara.

1 / 5 Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, na ovaj način bi bila olakšana pozicija i poslodavaca i majki.

Ukoliko bi primenila ovu meru Vlada bi, kako je Jevtović naveo, "trebalo da izdvoji dvestoti deo godišnjeg BDP Republike Srbije, odnosno 0,56 odsto BDP", tako da bi u prvoj godini ti troškovi iznosili oko 92 miliona evra, u drugoj godini 194, a u trećoj 298 miliona evra.

On je ukazao da je stopa fertiliteta u Srbiji u 2020. godini bila 1,48.

Da bi Srbija postigla prostu reprodukciju, potrebna nam je stopa fertiliteta od 2,1, a mi smo na 1,48.Kada ostvarite napredak od 0,1 to je neverovatan uspeh. Treba nam šest ili sedam neverovatnih uspeha da bismo stigli do stope fertiliteta od 2,1, istakao je on.

Institut za razvoj i inovacije predložio je i pojednostavljenje administrativnih procedura za preduzetnice.

On je rekao da predlažu da se procedure za sticanje prava na isplatu finansijske nadoknade tokom porodiljskog odstustva i procedura prilikom otvaranja ovog odsustva digitalizuju.

Uslov za elektronsku realizaciju zahteva je da preduzetnice imaju elektronski potpis.

Jevtović je rekao da predlažu i da se uspostavi komunikacija između Agencije za privredne registre i Poreske uprave i da "po službenoj dužnosti teku dokumenti između njih dve kako bi se položaj preduzetnica poboljšao".

On je sugerisa kako bi trebalo da se unapredi i administrativna procedura koja se odnosi na dobijanje odobrenja za isplatu ostalih nadoknada za majke koje obavlja jedinica lokalne samouprave.

Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić istakla je da je u periodu januar-februar ove godine zabeležen porast broja novorođene dece od 6,8 odsto, kao i da se "od oktobra 2021. godine iz meseca u mesec beleži rast broja novorođenih u Srbiji".

Ona je navela da veruje da će nadležni o predloženim merama razgovarati.

Predstavnica Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Snežana Bogdanović rekla je da to ministarstvo podržava svaku meru koja doprinosi unapređenju položaja majki koje rade, uključujući i preduzetnice.

Osnivačica Udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura rekla je da to udruženje pozdravlja predložene mere i navela da bi se njihovom primenom smanjila nezaposlenost u Srbiji, kao i jaz između poslodavaca i zaposlenih.

( Espreso / FoNet )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.