NBS: Ostvarena cenovna i finansijska stabilnost!
Foto: Stock / Fonet

Izveštaj narodne banke

NBS: Ostvarena cenovna i finansijska stabilnost!

Centralna banka je podsetila da je na listi Indeksa ekonomskih sloboda za 2016. godinu treću godinu zaredom ostvarila napredak u oblasti monetarne slobode. Monetarna sloboda odnosi se na ostvarenu stabilnost cena u prethodne tri godine i procenu kontrole cena, a napredak u toj oblasti Srbija beleži od 2013. godine
Objavljeno: 12:08h

Narodna banka Srbije je saopštila da je uspela da, pravovremenom i efikasnom monetarnom politikom, ostvari cenovnu i finansijsku stabilnost, i to u uslovima izuzetne nestabilnosti i neizvesnosti u međunarodnom okruženju, a to će biti prioriteti i u 2017. godini.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kada je reč o osnovnom cilju Narodne banke Srbije - činjenica je da je inflacija u Srbiji u poslednje tri godine niska i stabilna, ističe NBS.

"U najnovijem Izveštaju o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma, prema ostvarenoj inflaciji Srbija se nalazi u grupi zemalja koje zauzimaju prvo mesto, a naše ubeđenje i rešenost da na tom mestu i ostanemo potvrđuje i odluka koju smo doneli u saradnji s Vladom Srbije - da ciljanu stopu inflacije za 2017. i 2018. godinu snizimo na tri procenta, s nepromenjenim dozvoljenim odstupanjem od cilja plus ili minus 1,5 procentnih poena", navodi se u saopštenju NBS o rezultatima rada u ovoj godini.

Centralna banka je podsetila da je na listi Indeksa ekonomskih sloboda za 2016. godinu treću godinu zaredom ostvarila napredak u oblasti monetarne slobode.

Monetarna sloboda odnosi se na ostvarenu stabilnost cena u prethodne tri godine i procenu kontrole cena, a napredak u toj oblasti Srbija beleži od 2013. godine.

foto: Shutterstock

Jedan od faktora koji su opredelili kretanje inflacije na niskom nivou u prethodne tri godine je, kako je istakla NBS, relativna stabilnost kursa dinar koja je očuvana uz minimalne troškove, uprkos velikim potresima na koje ni valute tradicionalno jakih ekonomija nisu ostajale imune.

Referentna kamatna stopa u ovoj godini je dva puta snižena i nalazi se na istorijskom minimumu. NBS je navela da je time trasirala put za snažan pad kamata na dinarske kredite, koje su takodje na najnižim zabeleženim nivoima.

"Učešće dinarskih kredita odobrenih stanovništvu ima konstantnu tendenciju rasta i u ovoj godini u ukupnim novoodobrenim kreditima stanovništvu preko 75 odsto je u dinarima. Banke su prvi put ponudile i stambene kredite u dinarima s kamatnom stopom nižom od pet odsto i rokom otplate do 30 godina, što znači da postoji poverenje da će se stabilno makroekonomsko okruženje održati na dug rok. Uočljiv je i neprekidan rast dinarskih depozita. Samo od početka godine dinarska štednja je uvećana za oko 3,8 milijardi dinara i iznosi preko 49 milijardi dinara", ističe se u saopštenju NBS.

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.