KAKO NAJLAKŠE UŠTEDETI? 5 načina da vam praznici ne isprazne džepove! (FOTO) (GIF)
Foto: Thinkstock

Najkorisniji saveti

KAKO NAJLAKŠE UŠTEDETI? 5 načina da vam praznici ne isprazne džepove! (FOTO) (GIF)

Ako baš želite prirodnu jelku, kupite najmanju sa busenom, posadite je u saksiju i možete je iskoristiti i sledeće godine...
Objavljeno: 23:20h

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Novogodišnji i božićni praznici su najveći udar na kućni budžet posle letovanja. Četvoročlana porodica može da potroši i celu jednu platu. Postoje ipak načini da ne bude tako.

KUPUJETE STAN? 5 začkoljica koje sve mogu da vam pretvore u PAKAO!

Pripremate se da lepo provedete praznike, ali znajte da ne morate da izdvajate velike sume da bi praznici bili lepo i lux provedeni.

foto: giphy

1. Jelka i ukrasi

Jelke sa busenom koštaju između 1.000 i 3.000 dinara, dok su veštačke od 400 do čak 18.000 dinara. Paket ukrasnih kugli je od 200 do 3.000 dinara, a toliko može da košta i samo jedan ukras.

foto: giphy

Ušteda

Kupite najmanju jelku sa busenom ako baš želite prirodnu. Posadite je u saksiju i možete je iskoristiti i sledeće godine. Veštačke jelke su dugoročna investicija, a ako se odlučite da sami pravite ukrase, oni će biti i jeftini i originalni. Uz to ćete se tokom tih kreativnih trenutaka ludo zabavljati.

foto: Thinkstock

2. Pokloni

Najskuplja stavka u budžetu su nam pokloni za decu - samo za igračke damo nekoliko hiljada dinara. Paketići koji se stavljaju pod jelku koštaju najmanje 1.500 dinara. Pa još ako ste se odlučili da decu obradujete i dolaskom Deda Mraza...

foto: giphy

Ušteda

Poklone za decu platite na rate ili čekove. Mnoge firme tokom decembra klincima svojih zaposlenih dele paketiće - čim ih vaše dete dobije, okitite jelku, stavite paketić pod nju i objasnite mu da će pokvariti čaroliju ako ga otvori pre Nove godine. Ovako ga učite strpljenju, a i što duže bude čekalo, biće mu slađe. Dogovorite se sa prijateljima da kupite ili iznajmite kostim Deda Mraza i svake godine neka ga glumi neko drugi. I budite originalni - vašu dragu osobu će više obradovati poklon koji nije skup ili koji ste sami napravili.

foto: Profimedia

3. Doček

Da 2017. godinu sačekate u restoranu, morate izdvojiti od 15 do 200 evra. Ove prve sume i nisu strašne, ali pitanje je šta ćete dobiti za svoj novac. Pritom, u to ne ulaze frizura, nokti, odelo, novac za taksi ako se popije koja više.

foto: giphy

Ušteda

Proslavite Novu godinu sa prijateljima na otvorenom. Prednost je i to što ne morate da se posebno doterujete.Druga opcija je proslava kod kuće.

foto: Shutterstock

4. Badnje veče i Božić

Ovi praznici koštaju i zbog razlike u ceni posne i mrsne hrane.

Za četvoročlanu porodicu potrebno je oko kilogram i po pastrmke, oko 750 dinara, a kad se tome dodaju pasulj, salata, kolači i piće, Badnje veče košta između 20 i 30 evra. Za Božić se potroši između 100 i 150 evra samo na hranu. Pečenica košta 5.500-7.500 dinara, suhomesnati proizvodi još oko 2.000 dinara, a dobru tortu ne možete da napravite ispod 1.500 dinara. Jaja, sirevi, piće, sve u svemu, opet pola plate.

foto: giphy

Ušteda

Ovo su porodični i intimni praznici oko kojih ne treba praviti feštu. Usredsredite se na običaje koji su u našoj tradiciji prelepi. Božićna večera treba da bude skromna, a ko je slavio Nikoljdan ili Svetog Alimpija možda ima posne kolače u zamrzivaču. Ispod stola stavite slamu i umesto skupih poklona, sakrijte u nju slatkiše. Ta će uspomena deci dugo trajati. Objasnite im da poenta nije toliko u bogatoj trpezi koliko u lomljenju česnice i traženju parice.

foto: Thinkstock

5. Putovanje

Mnogi se odlučuje da Novu godinu proslave u inostranstvu ili na našim planinama jer tada imaju slobodne dane. Dok je za cene putovanja po svetu nebo granica, četiri noćenja na našim planinama koštaju između 200 i 400 evra po osobi.

foto: giphy

Ušteda

Doček u nekoj od zemalja okruženja je idealna prilika, naročito za mlade, da u jednoj noći ne potroše više od 50 evra. Takođe, tu su i jeftinije planine poput Goča, Divčibara, Tare...

foto: Thinkstock

(Espreso.co.rs / Izvor: blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.