Za jednu sekundu dug Srbije skočio 80 miliona evra!
Foto: Reuters

Odluka SAD

Za jednu sekundu dug Srbije skočio 80 miliona evra!

Vučić je naveo i da je rast na nivou EU 1,5 i 1,8 odsto, što je značajno niže od rasta Srbije. On je rekao i da MMF predviđa rast od 3 odsto. "Mi predviđamo rast od 3,5 odsto, moja nada i očekivanja nešto i više", dodao je on na sedmoj konferenciji "Ekonomist: Svet u 2017"
Objavljeno: 11:55h

Javni dug Srbije uvećan je za 80 miliona evra, istog sekunda kada je američka Uprava federalnih rezervi podigla kamatne stope, kaže premijer Aleksandar Vučić.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

"Jedna mala stvar, na koju nemamo nikakvog uticaja, o kojoj oni razmišljaju kako da najbolje utiče na njih", istakao je Vučić kometarišući odluku Feda da troškove zaduživanja povećaju za četvrt procentnih poena u rasponu od 0,5 do 0,75 odsto.

Kako je rekao, to danas nije preveliki problem, jer Srbija ima ekonomsku stabilnost koja se se zasniva na uređenim javnim finansijama. "Što bi neki rekli nikada u decembru niste toliko novca trošili", rekao je Vučić, dodajući da je pitanje da li ćemo imati deficit. Vučić je naveo i da je rast na nivou EU 1,5 i 1,8 odsto, što je značajno niže od rasta Srbije. On je rekao i da MMF predviđa rast od 3 odsto. "Mi predviđamo rast od 3,5 odsto, moja nada i očekivanja nešto i više", dodao je on na sedmoj konferenciji "Ekonomist: Svet u 2017".

foto: Beta / Emil Vas

Kako kaže, u Evropi se vidi novi raspored snaga, Rumunija i Poljska imaju najveću stopu rasta, dok zemlje evrozone imaju usporeni rast, ali su one i najrazvijenije. On je rekao i da je 2016. godina bila najteža po visini kamata koje je trebalo vratiti, a da je 2017. nešto lakša. Prokomentarisao je i izveštaj koji je, kako kaže, dobio jutros, navodeći da MMF jedino ima primedbu na Srbijagas, ali je uveren da će proći sve revizije te međunarodne finansijske institucije. Kako je objasnio, primedbe za druga preduzeća su otklonjene, tako da nisu problem za reviziju, ali za Srbiju jesu. "Izgledi Srbije su drastično bolji nego pre tri godine, godinu dana", zaključio je Vučić. Kako kaže, zemlja funkcioniše zahvaljujući naplati poreza, a ne zato što pare padaju sa neba. Vučić je podsetio da nećemo imati deficit, jer ćemo završiti sa svim plaćanjima, i Rusima i našim preduzećima. "Sklonite Nemačku i Austriju, pa mi pokažite koje zemlje imaju bolje parametre",rekao je premijer.

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.