SRBIJA PRODAJE SVOJE BANJE! Zašto je ovo LOŠA ideja, i da li je po zakonu?
Foto: Youtube / RTours Srbija / Printscreen

treba razmisliti!

SRBIJA PRODAJE SVOJE BANJE! Zašto je ovo LOŠA ideja, i da li je po zakonu?

"Banje ne treba prepustiti strancima, država mora biti suvlasnik, jer je to nacionalno blago"
Objavljeno:

Vest da oko 10 srpskih banja čeka nove vlasnike od naredne godine protutnjala je Srbijom, a ranije se pominjalo da ti vlasnici mogu biti i neki od poznatih biznismena Srbije, poput Miodraga Kostića ili Filip Cepter. No, postavlja se pitanje šta znači privatizacija banja, i da li se voda tj. izvorišta, kao nacionalno, javno dobro uopšte može prodati privatniku?

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Advokat Goran Petronijević osvrnuo se na privatizaciju banja, i rekao da objekti u banjama mogu da se kupe, ali da banje kao banje, izvorišta i zemljišta ne mogu da se kupe. - Prodaja objekata je regularna. Ali izvorišta, zemljišta ne može. Za eksploataciju voda je potrebna posebna dozvola, za zemljište takođe. Potrebno je eksploataciono pravo od nadležnih organa - rekao je Petronijević, i dodao da ima zamerku zašto se uopšte razmatra prodaja objekata za eksploataciju gde je potrebno malo kako bi se sredili. Prema njegovim rečima, uz malu adaptaciju država može neke objekte da sredi kako bi bili pravi zlatni rudnik.

foto: Youtube printscreen / AlJazeera Balkans

- Banje ne treba prepustiti strancima, država mora biti suvlasnik, jer je to nacionalno blago, naročito nama koji nemamo more. Ne razumem zašto država, kada su u pitanju devastirane banje ne pozove u partnerstvo neke bogate ljude, jer banjski turizam treba da se prepozna kao zlatni rudnik. Čak mislim da bi bilo dobro i da se uz pomoć kredita banje srede - rekao je Petronijević, i osvrnuo se na zdravstveni turizam, i na onaj najugroženiji sloj stanovništva. Kako kaže, treba omogućiti starijim ljudima, i onom sloju ljudi sa nižim platama i penzijama da mogu da se leče kod nas, upravo u banjama. Ako se one prodaju strancima, nastaće veliki problem i zbog toga - smatra naš sagovornik.

Kako su pisale Večernje novosti, Vlada Srbije je dala rok Državnom pravobranilaštvu, Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje da najkasnije do 9. januara okončaju sve sudske postupke koji se vode zbog vlasništva nad banjama. Tek kada se budu rešili imovinsko-pravni odnosi može se započeti proces privatizacije lečilišta, a tada će biti doneta i odluka o modelu prodaje.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.