MESOPUSNA NEDELJA JE VEOMA BITNA ZA PRAVOSLAVNE VERNIKE: Evo šta NIKAKO ne smete da radite!
Ilustracija, Foto: Nemanja Pančić

Pripremna nedelja pred Vaskršnji post

MESOPUSNA NEDELJA JE VEOMA BITNA ZA PRAVOSLAVNE VERNIKE: Evo šta NIKAKO ne smete da radite!

Ova sedmica se naziva i Zadušna nedelja, jer su u subotu te sedmice uvek februarske zadušnice

Objavljeno:

Mesopusna nedelja, predstavlja pretposlednju pripremnu nedelju pred Vaskršnji post, u toku koje je dozvoljena upotreba mesa. Završava se Mesnim pokladama. Iza ove sedmice dolazi Siropusna nedelja, u kojoj upotreba mesa nije dozvoljena, iako pravi post još nije počeo.

U Mesopusnoj nedelji, Crkva se seća Strašnog Suda i toga dana se u hramovima čita Hristovo kazivanje o Poslednjem Sudu. Spasenje Hrišćana zavisiće od njihovih dela, pored molitvenog i isposničkog života. Ova nedelja se sa pomenutom uspomenom slavila još u VI veku, o čemu nam svedoči kondak koji je napisao Sv. Roman Melod. Kanon Mesopusne nedelje napisao je Sv. Teodor Studit, u VIII veku.

Neka bi Blagi Gospod sve nas sačuvao na putevima evanđeljskog spasenja, evanđelskom misli i raspoloženjem i dao nam Život Večni u Svom Nebeskom Carstvu. Amin

Ova sedmica se naziva i Zadušna nedelja, jer su u subotu te sedmice uvek februarske zadušnice. Na Kosovu je još zovu i Osovita nedelja. U timočkim selima se naziva Uršna nedelja, kod Crnogoraca se naziva Debela nedelja i Redovna nedelja. U centralnoj Srbiji se naziva Šarena nedelja.

U ovu nedelju se ne prave svadbe, veridbe, kumstva, pobratimstva, ne uzimaju se pozajmice, niti se daje na zajam, ne gradi se kuća, niti nešto oko kuće. U sremu se u tu nedelju kolju svinje i priređuju gozbe, jer je to vreme pred Mesne poklade.

(Espreso/Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.