SUMNJATE DA VAM JE ŽENA BOT? Ako ima ovaj fajl na kompjuteru, U PRAVU STE!
Foto: Shutterstock

za sendvič i sokić

SUMNJATE DA VAM JE ŽENA BOT? Ako ima ovaj fajl na kompjuteru, U PRAVU STE!

Botovi izazivaju mnogo pažnje poslednjih godina, ali ipak mnogima nije jasno kako zapravo funkcionišu botovi vladajuće stranke, Neki od programera dali su odgovor
Objavljeno: 13:37h

Programeri širom Srbije uključili su se u analizu koda SNS-ovog bot programa “Valter”, pa su na internetu osvanule njihove analize. Evo i kako izgleda kada neki od programera objašnjavaju kako funkcionišu botovi vladajuće stranke u Srbiji.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Dakle, ako slične fajlove nađete na kompu svoje žene / svog muža - znaćete da od vas kriju da su botovi!

"Dekompajlirao sam kod valter.jar aplikacije i ovo su moja zapažanja. Ono što sam uočio gledajući kod je da aplikacija služi za automatsko glasanje po komentarima. Nakon startovanja aplikacija radi u pozadini, nema nikakvih opcija za podešavanje, jednostavno koristi računar da sam glasa po komentarima.

Svaki ostavljeni komentar se identifikuje preko identifikacionog broja komentara.

Aplikacija u svakoj iteraciji sa sledeće adrese> http://kostic.headsgreen.com/uuid.php povlači identifikacioni broj ostavljenog komentara i obavlja automatsko glasanje.

Kako se identifikacioni brojevi komentara ubacuju u bazu sa kojeg php skripta sa ove adrese povlači taj identifikacioni broj ne znam.

Aplikacija je napravljena za automatsko glasanje na Blicu, B92, Kuriru i Novostima".

foto: Profimedia

PROGRAMER 2

@Program “Valter”, radi tako što čita jedinstveni ID sa adrese http://kostic.headsgreen.com/uuid.php (adresa trenutno nedostupna), zatim čita podatke sa adrese http://kostic.headsgreen.com/voter.php šaljući na ovu adresu prethodno dobijen ID (verovatno zbog praćenja pokrenutih instanci programa “Valter”)

Gledajući kod programa zaključujem da podaci dobijeni sa pomenute adrese bi trebalo da sadrže linkove koji se pozivaju pri glasanju (pozitivno ili negativno) na komentare na sajtovima sledećih novina:

-Blic -B92 -Novosti -Kurir

Potom manipulišući identitet kompjutera na kome se program izvršava(predstavljajući se sajtovima kao jedan od 12 slučajno odabranih browser-a), pozivaju se pomenuti linkovi, glasajući pozitivno ili negativno na komentare.

Ovim se dobija potencijalno onoliko glasova za ili protiv koliko ima kompjuera na kojima je “Valter” pokrenut.

Izgleda da cela ova mašinerija trenutno nije u funkciji, jer na adresi: http://kostic.headsgreen.com/voter.php trenutno nema podataka.

Domen headsgreen.com, na whois servisu je na ime “Milorad Stojković” (http://whois.domaintools.com/headsgreen.com)".

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.