IPAK SE NE DIŽE: Svaki treći Srbin stariji od 40 godina ima problem sa erekcijom!
Foto: Thinkstock

Stručnjaci upozoravaju

IPAK SE NE DIŽE: Svaki treći Srbin stariji od 40 godina ima problem sa erekcijom!

Stručnjaci upozoravaju da se taj problem sve češće javlja i kod mlađih muškaraca
Objavljeno:

Više od 150 miliona muškaraca širom sveta ima problem sa erektilnom disfunkcijom, a stručnjaci upozoravaju na opasnost da bi za 10 godina taj broj mogao biti i dvaput veći. Procenjuje se da u Srbiji oko 400.000 muškaraca ima pomenuti problem. Zbog toga je Udruženje žena „Naša Aska“ sprovelo jedinstvenu anketu o muško-ženskim odnosima, ispitujući žene.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

U Srbiji, svaki treći muškarac stariji od 40 godina ima problem sa erekcijom. Stručnjaci upozoravaju da se taj problem sve češće javlja i kod mlađih muškaraca.

Ispitanice koje su učestvovale u anketi kažu i da se većina njihovih partnera u nekom trenutku suočila sa erektilnom disfunkcijom, da svaki treći muškarac nije spreman da uzima terapiju i ode kod lekara, odnosno da misli da problem dolazi iz glave, zbog stresa, i da mogu sami da ga reše, ili krivicu traže u partnerki. Istraživanje pokazuje i da većina parova priča otvoreno o svemu, osim o seksualnim problemima.

U životu svakog muškarca se desilo da nije mogao da postigne zadovoljavajuću erekciju. Naravno da ako jednom ne uspemo u seksualnom činu ne znači da se dešava nešto strašno, ali kada to počne da smeta, kvari kvalitet života i njega i njegove partnerke, to jeste pravi trenutak da se obrate lekaru“, kaže doktor Aleksandar Vuksanović, sa Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije.

foto: Giphy

Prema njegovim rečima, lek postoji. „Vrlo je lako u suštini pomoći tim muškarcima, ali apelujem da se jave lekaru, jer jedino tako se može doći do najefeikasnijeg rešenja“, ističe Vuksanović.

Kao ginekolog gledam drugačije na ovaj problem, jer znate da je svake godine beba sve manje. Kada dođe par i požali se da ima problem sa sterilitetom, vrlo često možemo naći i da su pravi problem – retki seksualni odnosi i erektilna disfunkcija. Taj aspekt problema nije često sagledavan, a mislim da je veoma značajan i da je zato važno otvoreno pričati o tome“, objašnjava Mima Fazlagić, ginekolog iz udruženje „Naša Aska“.

Da bi se problem rešio, o njemu mora da se razgovara.

foto: Giphy

U svetu je sve veća težnja da, kada je reč o seksulanosti, ne budu samo ginekolog i urolog uključeni u tu priču nego obavezno i psihijatar i psihoterapeut, jer je sve to deo naše psihe i našeg nagona. U realnoj praksi se dešava da, ukoliko uspemo partnerku da uvedemo u psihoterapijski rad, onog trenutka kada ga ona ohrabri da porazgovara u tome, tog trenutka krećemo sa dobrim rezultatima“, navodi psihoterapeut Milica Ristić.

foto: Giphy

Koliko je to globalni problem o kojem se najčešće ćuti, pokazuje i podatak da je jedan od najefikasnijih lekova za erektilnu disfunkciju i najfalsifikovaniji lek.

Za samo četiri godine zaplenjeno je gotovo 40 miliona kutija lažne plave pilule, dok putem nekog od 15.000 sajtova koji prodaju lažnu vijagru, svakog meseca, čak dva miliona korisnika naruči lažni lek.

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.