Srpska naučnica dobila 1,4 MILIONA EVRA za projekat! Diplomirala u SAD, vratila se u Srbiju i ne planira ODLAZAK!
Foto: mail.ipb.ac.rs

bravo!!!

Srpska naučnica dobila 1,4 MILIONA EVRA za projekat! Diplomirala u SAD, vratila se u Srbiju i ne planira ODLAZAK!

Naučnica iz Srbije, dr Magdalena Đorđević, koja radi na Institutu za fiziku u Beogradu dobila je prestižni evropski grant u vrednosti od oko 1,4 miliona evra za istraživanje fundamentalnih osobina materije, odnosno za istraživanja kvark-gluonske plazme
Objavljeno: 12:01h

Ovo je drugi grant Evropskog istraživačkog saveta (ERC) koji "stiže" u Srbiju i vredan je 1.356.000 evra, saopšteno je iz Centra za promociju nauke.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

ERC grantovi su dostupni srpskim istraživačima jer je Srbija članica evropskog okvirnog programa za finansiranje nauke - Horizont 2020, ali nagrađuju isključivo izvrsnost - pre svega one ideje koje potencijalno mogu da promene tok svetske nauke.

Reč je o najznačajnijoj podršci koju je jedan istraživač sa Zapadnog Balkana u oblasti prirodnih nauka ikada dobio od Evrope!

- Naš projekat se odnosi na razumevanje osnovnih zakona prirode, pa samim tim nema direktnih primena u privredi. Ekonomska korist ovog projekta je da smo u zemlju doneli 1, 3 miliona evra bespovratnih sredstava Evropske unije. Dobar deo tih sredstava će biti iskorišćen da se zaposle naši naučnici, posebno mlade kolege, koje bi, u odsustvu ovog projekta, verovatno otišli iz zemlje - kaže dobitnica ERC granta, dr Đorđević.

Ona je diplomirala na Fizičkom fakultetu u Beogradu, nakon toga je otišla u Ameriku gde je doktorirala na Kolumbija Univerzitetu u Njujorku, a svoja istraživanja u oblasti nuklearne fizike nastavila u Ohaju.

U međuvremenu odazvala se na poziv Instituta za fiziku, i pre šest godina se vratila u Srbiju.

- Nemam u planu odlazak iz zemlje jer da sam želela da ostanem u inostranstvu, ne bih se ni vraćala u Srbiju. Volela bih da ovaj primer bude podstrek našoj Vladi da naša nauka ima potencijal i da naše istraživače treba podržati - kaže Đorđević.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.