GDE ŠKOLE TROŠE NOVAC OD ĐAČKOG DINARA? Roditelji žele da znaju zbog čega izdvajaju TOLIKO NOVCA
Škola, Foto: Profimedia

razlog

GDE ŠKOLE TROŠE NOVAC OD ĐAČKOG DINARA? Roditelji žele da znaju zbog čega izdvajaju TOLIKO NOVCA

Dva puta godišnje pojedine škole organizuju i odlazak u pozorište, pa roditelji moraju i za to da izdvoje novac

Objavljeno:

Roditelji se svake godine pitaju gde završava novac koji uplaćuju za takozvani đački dinar. Кako neki od njih za Objektiv navode, cena ovog izdatka razlikuje se od škole do škole, a računicu i gde je novac završio nikada nisu dobili.

Učiteljica S. I. (35) iz jedne beogradske osnovne škole za Objektiv kaže da đački dinar u Srbiji nije obavezna stavka, ali bez njega, teško da bi se mogli obezbediti svi uslovi potrebni za aktivnosti učenika.

1 / 4 Foto: Profimedia

– Osnovna stavka đačkog dinara je osiguranje, koje košta oko 400 dinara za celu godinu i dete je pokrivno time i u školi i van nje. Pored osiguranja, u đački dinar spadaju i odlasci na takmičenja, dečiji savez, članarina za Crveni krst, đačke manifestacije, higijena, različiti školski materijali za podsticanje znanja, zbirke, radne sveske i časopisi – ističe učiteljica.

OD 400 DO 2.000 DINARA

Кako kaže sagovornica Objektiva, iznos đačkog dinara zavisi od škole do škole, a najčešće iznosi od 400 do 2.000 dinara.

– Sve zavisi šta škola ima i šta nudi u novoj školskoj godini. Recimo, pojedine osnovne škole imaju privatno obezbeđenje, a cena po jednom polugodištu iznosi 1.200 dinara. Međutim, ako Savet roditelja izglasa da školi koju pohađaju njihova deca nije potreban čuvar, onda obezbeđenja nema. Na prvom savetu roditelja, na početku školske godine, donose se predlozi gde bi se taj novac mogao utrošiti. Ako neko nema ili jednostavno ne želi da uplati novac za đački dinar, niko nema pravo da ga primora na to. To je u stvari neka vrsta donacije, a na kraju školske godine, Savet roditelja, bar u školi u kojoj ja radim, izlaže gde se taj novac potrošio – kaže ova učiteljica.

Isto tako, pojedine škole organizuju različite humanitarne akcije prikupljanja novčane pomoći učenicima kojima je pomoć potrebna, pa se na početku školske godine i za njih izdvaja novac.

Cena je simbolična, recimo sto dinara. Ali sto po sto, pa se nakupi. Apsolutno razumem roditelje. Mi kao nastavnici obavezni smo da na prvom roditeljskom sastanku izložimo, odnosno da im podelimo anketne listiće o aktivnostima dece, pa oni kroz nekoliko dana odlučuju da li će, recimo, njihovo dete razvijati znanja i veštine iz raznih edukativnih materijala.

ODLAZAК U POZORIŠTE OD ĐAČКOG DINARA

Roditelji se, između ostalog, pismenim putem obaveštavaju i o planiranoj ekskurziji ili nastavi u prirodi u proleće naredne godine.

– Nažalost, mi moramo već u septembru okvirno da znamo da li su roditelji zainteresovani za ponuđenu destinaciju, kao i koliko će dece otprilike ići na putovanje, bilo da je na jedan dan ili na više. Oni se često hvataju za glavu jer odjednom moraju da plate nekih 5.000 ili 6.000 dinara, ali to je tako samo na početku škole. Кasnije, tek u drugom polugodištu imaju da plate drugi deo časopisa, na primer, ili neke druge aktivnosti.

Dva puta godišnje pojedine škole organizuju i odlazak u pozorište, pa roditelji moraju i za to da izdvoje novac.

Škola
Školafoto: RINA

– Odlazak u pozorište spada u fakultativne aktivnosti i plaća se u zavisnosti od ponude koju dobije škola. Onda Savet roditelja izabere odgovarajuću ponudu. Кad oni izaberu, mi realizujemo. Cena tog pozorišta bude od 800 do 1.200 dinara, u zavisnosti kad je termin i gde se ide.

DONACIJE NE SMEJU BITI IZNUĐENE

Кako za Objektiv kažu iz Ministarstva prosvete, Savet roditelja svake škole ima prvo da donese odluku o uvođenju đačkog dinara, iznosu i nameni za koji se novac izdvaja. Međutim, ukoliko Savet roditelja izglasa da škola prikuplja đački dinar, ni tada novac ne moraju da daju oni roditelji koji to ne žele ili ne mogu sebi da priušte.

– Prikupljanje đačkog dinara nije protivzakonito, ali isključivo zavisi od dobre volje i mogućnosti roditelja. Škola može da formira komisiju za praćenje potrošnje đačkog dinara, a škole ne smeju postavljati kao uslov uplatu đačkog dinara kako bi upisali učenika, izdali mu svedočanstvo ili neki drugi dokument.

Zakon ne sprečava roditelje učenika da doniraju određena sredstava školi na ime đačkog dinara radi obezbeđivanja višeg standarda obrazovanja i vaspitanja u oblasti rada škole, ali takve donacije ne smeju da budu iznuđene – kažu iz ovog ministarstva.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.