IMA LI FLURONE U SRBIJI? Sudar gripa i korone već vlada u regionu, oglasili se stručnjaci
Ilustracija, Foto: Dado Đilas / Zorana Jevtić

au

IMA LI FLURONE U SRBIJI? Sudar gripa i korone već vlada u regionu, oglasili se stručnjaci

I u Izraelu, i u Hrvatskoj, flurona - istovremena zaraza sa oba virusa, dijagnostikovana je kod žene, a u Republici Srpskoj kod muškarca

Objavljeno:

Nakon Izraela, slučaj flurone - zaražavanja virusom gripa i koronom istovremeno, registrovan je i u Hrvatskoj, a zatim i u Republici Srpskoj, a kako saznajemo u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", slučaj sudara ova dva virusa kod pacijenata u našoj zemlji još nije zabeležen.

- Do sada, na osnovu dostavljenih rezultata laboratorijskih analiza od Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak“, na teritoriji Republike Srbije nema istovremene infekcije virusom gripa i SARS-CoV- 2 - kažu za Telegraf.rs u Institutu "Batut".

Kako navode naši izvori iz zdravstvenih krugova, koncentracija gripa je još na niskom nivou da bi postojala ta verovatnoća da jedan pacijent ima i jedan i drugi virus.

- Zalet gripa možemo da očekujemo u drugoj polovini, odnosno krajem januara, početkom februara. Teši što i ove godine kao i prošle, kada gripa nije bilo, imamo veliki broj vakcinisanih protiv virusa gripa - kaže naš izvor.

Kako navode naši izvori iz zdravstvenih krugova, koncentracija gripa je još na niskom nivou da bi postojala ta verovatnoća da jedan pacijent ima i jedan i drugi virus.

1 / 4 Foto: Profimedia

- Zalet gripa možemo da očekujemo u drugoj polovini, odnosno krajem januara, početkom februara. Teši što i ove godine kao i prošle, kada gripa nije bilo, imamo veliki broj vakcinisanih protiv virusa gripa - kaže izvor.

I direktor Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" na Paliluli dr Aleksandar Stojanović rekao je za Telegraf.rs da kod nas još nema flurone, s obzirom na to da nema gripa, nego samo prehlade i korona virusa.

- Ambulante su pune ljudi sa prehladom, bez temperature, a u kovid ambulantama je sve omikron - rekao je dr Stojanović.

Prvi slučaj "flurone", odnosno istovremene infekcije korona virusom i gripom, prijavljen je u Izraelu.

Dvostruka infekcija najpre je otkrivena kod žene koja se porodila prošle nedelje u medicinskom centru Rabin u Petah Tikvi u Izraelu. Kako su naveli iz bolnice, mlada majka, koja nije vakcinisana ni protiv jednog virusa, oseća se dobro i očekuje se da će uskoro biti puštena iz bolnice.

Ima relativno blage simptome za ženu, a ostaje da se utvrdi da li kombinacija dva virusa izaziva ozbiljnija oboljenja.

Zdravstvene vlasti procenjuju da su od obe bolesti oboleli i mnogi drugi pacijenti, ali to nisu znali jer im nije dijagnostikovana bolest.

Jutros je objavljeno da je flurona otkrivena i u Hrvatskoj, takođe, kod jedne pacijentkinje.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr Andrija Štampar" u Zagrebu rekli su da ona ima virus gripa AH3N1 odnosno svinjski grip i kovid 19.

Prof. dr sc. Jasmina Vraneš, načelnica Službe za kliničku mikrobiologiju Zavoda "Dr Andrija Štampar" precizirala je da su oba virusa kod nje detektovana juče.

- Nije nepoznato da je moguće zaraziti se s više patogena odjednom. Flu je na engleskom grip, pa su tu kombinaciju nazvali flurona. Krenuće grip, on je obično između Božića i Uskrsa. Prošle godine ga nije bilo, ali imali smo slučajeva preko leta. Moramo videti kakva će biti klinička slika kod osobe koja ima oba virusa odjednom - pojasnila je ona.

1 / 9 Foto: The New England Journal of Medicine

U RS sa oba virusa zaražen mladić (22)

U Republici Srpskoj oba virusa, kako je danas poslepodne objavljeno, ima pacijent od 22 godine iz Banjaluke, koji je, trenutno, svestan, hemodinamski i respiratorno stabilan, saopštili su iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Danas mu je detektovama infekcija gripom tipa A (h3) i korona virusom.

- U Zavodu za kliničku mikrobiologiju UKC Republike Srpske postoji mogućnost istovremene detekcije više od 20 parametara dijagnostike najčešćih virusnih i bakterijskih infekcija respiratornog trakta na aparatu Biomerieux, u roku od jednog sata. Ovo značajno ubrzava dijagnostiku i doprinosi kvalitetu usluge. Ovakav nalaz potvrda je cirkulacije oba virusa u populaciji, te mogućnosti nastanka istovremene infekcije izazvane virusom influence i SARS-CoV-2, kako je već potvrđeno u drugim zemljama - saopštili su iz ove zdravstvene ustanove.

Flurona, inače, može da se leči i kod kuće, ako su u pitanju blagi simptomi. Međutim, postoje i teži simptomi flurone, a oni mogu da uključuju ​​upalu pluća, miokarditis i upalu srčanog mišića, kažu iz SZO.

Virus gripa u Srbiji dijagnostikovan je zvanično 15. decembra, a radi se o tipu А (H3). Vakcinacija protiv ovog virusa u Srbiji je počela 11. oktobra, a osim nje mere prevencije su sve kao i za kovid 19.

- Pоrеd vаkcinаciје prеpоručuјu sе i оpštе mеrе prеvеnciје - izbеgаvаnjе bliskih kоntаkаtа sа оbоlеlim оsоbаmа, higiјеnа disајnih putеvа (pоkrivаnjе nоsа i ustа prilikоm kiјаnjа i kаšljаnjа pаpirnаtоm mаrаmicоm kојu оdmаh nаkоn upоtrеbе trеbа bаciti, а rukе оprаti tеkućоm vоdоm i sаpunоm), prоvеtrаvаnjе prоstоriја, izbеgаvаnjе bоrаvkа u zаtvоrеnim prostoru - navodi se na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Аntibiоtici nisu dеlоtvоrni u lеčеnju gripа

Napominje se i da ukoliko оsоbа imа blаgi оblik bоlеsti prеpоručuје sе simptоmаtskа tеrаpiја:

- Ona pоdrаzumеvа mirоvаnjе, nаdоknаdu tеčnоsti, upоtrеbu аntipirеtikа - lеkоve zа snižеnjе pоvišеnе tеlеsnе tеmpеrаturе, а upоtrеbа аntivirusnih lеkоvа sprоvоdi sе sаmо pо prеpоruci lеkаrа. Аntibiоtici nisu dеlоtvоrni u lеčеnju gripа.

Inače, vakcinacija protiv gripa se ove godine sprovodi četvorovalentnom vakcinom Vaxigrip Tetra proizvođača Sanofi Pasteur, i vakcinom TorVaxFlu koju je proizveo Institut Torlak. Samo do 1. decembra vakcinisano je više od 300.000 građana.

Redovi ispred kovid ambulanti

Nije na odmet da podsetimo da je u Srbiji 23. decembra registrovan i novi soj korona virusa - omikron, najpre kod porodice koja je bila u Africi, a zatim i kod putnika koji su došli iz Francuske i Velike Britanije.

Simptomi se kod njega pojavljuju za 3 dana, a stručnjaci kažu da je zarazniji od delte.

Kako što smo već objavili, u beogradskim kovid ambulantama već su velike gužve. Redovi su do ulica, a dr Stojanović je rekao za naš portal da je omikron već uzeo danas. Prema njegovim rečima, red nikada za ove dve godine, koliko traje epidemija, nije bio toliki, nekada je na pregled čekalo 40, 50 ljudi, a sada ih je više od 100, i među njima su u 90 odsto slučajeva mladi, do 30 godina.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.