Ovo su najbolje fotografije snimljene u Srbiji, od nekih ćete zanemeti! (FOTO)
Foto: Marko Đurica

Za ljubitelje umetnosti

Ovo su najbolje fotografije snimljene u Srbiji, od nekih ćete zanemeti! (FOTO)

"Press photo Srbija" ima dugu tradiciju i već 18 godina pomaže u afirmaciji srpskih fotografa angažovanih u medijima
Objavljeno: 21:54h

Uručenjem nagrada najboljim fotografima na 18. konkursu "Press photo Srbija 2016" biće svečano zatvoren četvrti beogradski Festival fotografije "Vizualizator". Uz prigodan koktel, u Domu Omladine Beograda u četvrtak 24. novembra sa početkom u 19 časova biće predstavljeni izabrani radovi foto-reportera, nastali u toku 2015. godine.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

"Press photo Srbija" ima dugu tradiciju i već 18 godina pomaže u afirmaciji srpskih fotografa angažovanih u medijima, a žiriranjem podstiče razvoj fotografije u našoj zemlji, etički pristup radu i visok nivo profesionalnosti, vodeći računa o dostojanstvu profesije.

foto: Fadil Šarki

Članovi žirija su činili Scott Brauer, američki fotograf, Dalibor Danilović, fotograf, Aleksandar Kostić, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, Aleksandar Kelić docent na Fakultetu primenjenih umetnosti, Thobias Fäldt i Klara Källström, švedski fotografi i Zvezdan Mančić, predsednik Centra za razvoj fotografije.

foto: Igor Čoko

Glavnu nagradu PRESS PHOTO SRBIJA 2016 je dobio Marko Đurica za fotografiju "Potop".

foto: Braća Nadeždić

U ostalim kategorijama nagrade su dobili:

Igor Čoko u kategoriji ŽIVOT REPORTAŽA za fotografiju "Zatvor";

Braca Nadeždić u kategoriji PORTRET za fotografiju "Portret dečaka";

Fadil Šarki u kategoriji VEST za fotografiju "Izbeglice";

Petar Marković u kategoriji ŽIVOT za pojedinačnu fotografiju iz serije "Porodica sa autisticnom decom ";

Marija Janković u kategoriji ILUSTRACIJA za fotografiju "Femicide retrospective 2015";

Marko Đurica u kategoriji VESTI REPORTAŽA za fotografiju "Evropa migranti".

foto: Marko Đurica

Tribina „Selfi generacija, selfi nacija" prethodiće otvaranju izložbe sa početkom u 17:30, 24. novembra, u Domu Omladine Beograda. Na tribini će se, između ostalog, govoriti o tome na koji način fotografija u digitalnoj eri utiče na ličnost, percepciju i razumevanje sveta i nas samih i kako to razumevanje i doživljaj sveta ima uticaj na samopouzdanje i samopoštovanje pojedinca. Ekspanzija selfi fotografija u svim sferama komunikacije povlači za sobom ova i druga bitna pitanja sociološkog, kulturološkog i ličnog karaktera.

foto: Petar Marković

Potreba ljudi da zabeleže svaki segment svog delovanja kroz “selfi” fotografije omogućila je kreiranje mnogobrojnih “sopstvenih” realnosti, svako postaje “poznata ličnost” u svom idealno predstavljenom svetu i izdanju. Fotoaparat je postao sredstvo za realizaciju ovih idealnih predstava. Selfi postaje nasušna potreba i stvara „veštački raj“ koji vodi ka savršenom ja u nesavršenosti života. Savremeni čovek će učiniti sve za savršeni selfi, hiljade lajkova i komentara na društvenim mrežama, a pritom zaraditi selfi lakat i neurozu.

foto: Marija Janković

Na tribini će učestvovati dr Zoran Milivojević, psihoterapeut, dr Milan Radovanović, profesor na Akademiji umetnosti u Beogradu, Igor Čoko, antropolog i fotograf, Goran Tomin, psiholog i psihoterapeut i Sonja Radivojević, master antropologije na temu društvenih mreža i selfie fotografija. Tribinu će voditi Zoran Stanojević, novinar RTS-a.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.