Danas je MRATINDAN, stiže sneg, a domaćin jednu stvar nikako ne sme da uradi! (VIDEO)
Foto: Youtube printscreen

krsna slava

Danas je MRATINDAN, stiže sneg, a domaćin jednu stvar nikako ne sme da uradi! (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju u utorak 24. novembra Svetog mučenika Stefana Dečanskog - Mratindan
Objavljeno: 16:15h

Sveti mučenik Stefan Dečanski, kralj srpski, sin je kralja Milutina i otac cara Dušana.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Po naređenju neobaveštenog oca bio je oslepljen, a po naređenju lakomislenog sina, u starosti udavljen. Pri oslepljenju javio mu se Sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i obećao da će mu vratiti vid.

Pet godina proveo je Sveti Stefan u Carigradu kao zatočenik u manastiru. Svojom mudrošću i trpeljivošću, podvigom i bogougodnošću izazivao je divljenje monaha.

Kada je prošlo pet godina Sveti Nikola čudotvorno je vratio vid kralju Stefanu, koji je odmah potom, iz zahvalnosti sagradio hram Visoki Dečani, jednu od najlepših građevina vizantijske umetnosti i srednjovekovne arhitekture na tlu srpske države, koja je pod zaštitom Uneska.

Svoj vek proživo je Sveti Stefan kao pravednik i mučenik i tako ga i skončao 1336. godine.

Sa Svetim Savom i Svetim knezom Lazarom, Sveti Stefan čini trojstvo najmudrijih, najpožrtvovanijih i najblagorodnijih ličnosti i svetitelja koje je dao srpski narod.

Što se narodnih običaja tiče, za danas postoji i izreka: “Sveti Mrata, sneg za vrata”, kojom je označen početak zimskog, hladnog i snežnog perioda godine.

Veruje se, da će ako na današnji dan domaćin preuzme poslove u kući na sebe, ukućanima krenuti nabolje. S druge strane, ako se domaćin ponaša razmaženo i zanoveta, godina će biti loša.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.