SREDNJOŠKOLCI IZ KOCELJEVE NAŠLI REŠENJE ZA UČENJE PRAVOPISA: Evo kako rešavaju jezičke nedoumice
Ilustracija, Foto: Profimedia

srpski jezik

SREDNJOŠKOLCI IZ KOCELJEVE NAŠLI REŠENJE ZA UČENJE PRAVOPISA: Evo kako rešavaju jezičke nedoumice

Duže vremena sam razmišljala na koji inovatovni način bi bilo najzanimljivije srednjoškolcima, "bezbolno'' i nenametljivo preneti osnovne postulate pravopisa, jezičkih nedoumica i slično

Objavljeno:

Da učenje pravopisa i gramatike srpskog jezika ne mora biti bauk, već jedna zanimljiva i korisna aktivnost, pokazali su ovog puta srednjoškolci iz Koceljeve.

Oni su odluči da jezičke nedoumice, sa kojima se većina ljudi gotovo svakodnevno susreće, "zapišu" na stepenicama svoje škole, tako da svima budu vidiljive.

Kako je za Telegraf.rs objasnila njihova porfesorka srpskog jezika i književnosti, cilj je bio da njeni učenici djaci bez muke nauče ono elementarno iz jezika, pravopisa, književnosti.

- Jedna ideja u vezi sa jezičkim nedoumicama je nedavno zapisana upadljivim slovima po stepenicama. Ne može da se ne vidi, nadam se, i ne zapamti - navela je ona.

I zaista, sa jedne strane vidi se, velikim slovima, pravilni, a sa druge, ispisani nepravilni oblici pojedinih reči poput "ja bih", "bismo", "evro", "sumnjam" itd.

- Duže vremena sam razmišljala na koji inovatovni način bi bilo najzanimljivije srednjoškolcima, "bezbolno'' i nenametljivo preneti osnovne postulate pravopisa, jezičkih nedoumica i slično. U Srednjoj školi "Koceljeva'' đaci mogu da pohađaju Dramsku i Literarnu sekciju, ali to su, priznajem, standardni načini prenošenja novih informacija i znanja. Smatram da moramo pratiti potrebe mladih - kaže ona i dodaje:

- Sa zadovoljstvom ću reći da sve što radimo, radimo u njihovim suprotnim smenama od regularnih časova. Družimo se. Bojimo sivilo veselim bojama.

Bonus video:

41:00

USIJANJE 25.12.2021.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.