BELOGLAVI SUPOVI SU BILI PRED IZUMIRANJEM, A 3 GODINE KASNIJE, STANJE SE PROMENILO: Stigle su DIVNE VESTI! (FOTO)
Beloglavi sup, Foto: RINA

beloglavi sup

BELOGLAVI SUPOVI SU BILI PRED IZUMIRANJEM, A 3 GODINE KASNIJE, STANJE SE PROMENILO: Stigle su DIVNE VESTI! (FOTO)

Rezultati njihovog očuvanja su ohrabrujući, a sigurno je da će ih svake godine biti sve više

Objavljeno:

Beloglavi sup je najveća ptica u Srbiji, a često se naglašava važnost očuvanja ove vrste, koja je bila na korak do izumiranja.

Udruženje građana "Jadovnik" pokrenulo je inicijativu kako bi se beloglavi supovi zaštitili i očuvali. Na njihovoj zaštiti radi se već nekoliko godina od kada je u Srbiji bilo samo 35 parova.

Njihova populacija je nastanjena u kanjonu reke Uvac kod nove Varoši, u kanjonu Mileševke kod Prijepolja i u klisuri Trešnjice kod Ljubovije.

Najviše ih trenutno ima na Uvcu. Hranilišta su očigledno dala rezultat, te sada ima 55 parova i 42 mladunca.

Beloglavi sup
Beloglavi supfoto: Printscreen Instagram

Beloglavi sup je vrsta lešinara, a njihova visina može dostići i do 105 santimetara. Raspon krila im je veći od dva metra, a mogu težiti i do 11 kilograma. Važan je i zbog ishrane, jer se hrani uginulim životinjama i time sprečava širenje zaraze. Kao što je i pomenuto, gnezdi se uglavnom u klisurama i na strmim stenama. Mladunci su vezani za roditelje do jedne godine starosti, kada se "osamostaljuju" i idu u potragu za svojim gnezdom.

Pored Srbije nastanjeni su i u Bugarskoj i Grčkoj. Rezultati njihovog očuvanja su ohrabrujući, a sigurno je da će ih svake godine biti sve više i da će uspeti da se izbore sa prirodnim nedaćama.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.