ŽENU SA ŽIVIM RANAMA U ČAČKU LEKARI PUSTILI KUĆI: Papirologija im preča od pacijenata!?
Foto: Thinkstock

Haos u bolnicama

ŽENU SA ŽIVIM RANAMA U ČAČKU LEKARI PUSTILI KUĆI: Papirologija im preča od pacijenata!?

Nakon poslednjih kontrola niko se ne bavi suštinskim kvalitetom lečenja, već se pažnja obraća na trivijalnosti poput toga da li medicinske sestre nose šarene čarape i imaju li nalakirane nokte
Objavljeno:

Kontrole zdravstvenih ustanova koje je naložilo resorno ministarstvo donele su drastično više obaveza lekarima specijalistima, s obzirom na to da su menadžmenti naredili vođenje "knjiga" o gotovo svakom koraku: od vizita i procesa nege, preko premeštaja pacijenata na druga odeljenja, incidenata, te dolaska i odlaska na posao, pa do "fizičkog sputavanja" i pripravnosti. Šokirani lekari tvrde da im sada za pacijente preostaje još manje vremena.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- Na grudnom odeljenju čačanske bolnice svaki detalj moramo da zavodimo u čak 18 svezaka, što je neizdrživo i nezakonito. Pitao sam menadžment bolnice po kom članu Zakona o vođenju medicinske dokumentacije su postupili, a odgovoreno mi je da se radi o preporuci komisije koja je dolazila u kontrolu. Ali ona je naložila četiri sveske, a sve ostalo je naredba rukovodstva bolnice - ističe dr Aleksandar Radojević, napominjući da se prilikom pomenutih kontrola niko ne bavi suštinskim kvalitetom lečenja, već se pažnja obraća na trivijalnosti poput toga da li medicinske sestre nose šarene čarape i imaju li nalakirane nokte.

Nikoga, kaže, ne zanima kakav je kvalitet potrošnog materijala u kojem, inače, Čačani oskudevaju, a od toga ima li dovoljno medicinskog osoblja izgleda da je važnije naterati lekare i tehničare da, iako to nije po slovu zakona, vode dodatne dokumentacije.

- U utorak je iz čačanske bolnice jedna pacijentkinja na kućno lečenje otpuštena s velikim "živim" ranama po telu. Doktori su napisali da je žena primljena sa urednom kožom i vidljivim sluznicama, a otpuštena je posle sedam dana uz izveštaj hirurga koji je zabeležio dimenzije tog ogromnog dekubitisa, pa pacijentkinju u teškom stanju sada neguju rođaci, odnosno plaćaju neke medicinske radnike koji to rade privatno. A sve se dogodilo zato što lekari i medicinske sestre u bolnici nemaju dovoljno vremena da se posvete pacijentima, jer je administracija preča - kaže on.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.