PETAR PEŠIĆ JE MLADI PRAVNIK IZ NIŠA KOJI JE OSVOJIO KEMBRIDŽ! Borio se kao LAV i ostvario je svoje SNOVE (FOTO)
Stipendista Petar, Foto: Privatna arhiva, Profimedia

ponos srbije

PETAR PEŠIĆ JE MLADI PRAVNIK IZ NIŠA KOJI JE OSVOJIO KEMBRIDŽ! Borio se kao LAV i ostvario je svoje SNOVE (FOTO)

Petar Pešić, zapamtite to ime. Sutra će biti poznato i širom sveta!

Objavljeno:

Petar Pešić, pravnik iz Niša je želeo da upiše master na Kembridžu. Saznao je za jednu stipendiju i njegova priča je dobila obrt.

Pitali smo ga kako je krenula cela priča oko stipendije i kako je saznao za nju.

- Priča datira iz 2016. godine kada sam otišao na Oxford, na takmičenje u simulaciji suđenja iz medijskog prava kao student. Tu sam video iz prve ruke kako izgleda studirati u Britaniji, kakvi su uslovi, celokupna kultura. Tad sam počeo da maštam o tome da i ja jednog dana studiram u Britaniji. Kad nešto silno želiš, onda brzo i saznaš kako možeš da ostvariš to, pa sam tako saznao za Chevening program. Sama ideja da postoji program koji daje mogućnost pune stipendije i za studije i za troškove života je pojačala moju želju da se prijavim, jer bez pune stipendije male su šanse da bih mogao da odem u Britaniju. To je i posebnost ovog programa, jer je jedan od retkih, možda i jedini, koji je dostupan iz Srbije, a da pokriva apsolutno sve što je potrebno za master studije - objasnio je Petar za Espreso.

Koliko dugo si čekao na odgovor i da li si ikada zamišljao da ćeš baš ti da budeš odabran da budeš njihov stipendista?

- Sam proces aplikacije počinje godinu dana pre početka školske godine za koju se prijavljuješ. Aplicira se u avgustu, a rok za slanje je početak novembra. Pisao sam prijavu za prethodnu godinu, ali nisam prošao. Mislim da je razlog bio jer sam aplikaciju pisao po nekim savetima sa interneta i propustio sam da predstavim sebe i zašto baš mene treba da odaberu, kao i to kako mi ona može pomoći u daljem životu i karijeri, naveo je i dodao:

- Druge godine sam se koncentrisao da napišem što bolju prijavu, da se kroz esej pitanja u aplikaciji najbolje predstavim. Imao sam pomoć i nekih dragih ljudi. Postoji ograničenje broja reči, tako da zaista mora da budeš precizan u izboru svake reči. Sreća, pa sam školu preciznog izražavanja prošao na Pravnom fakultetu. Maštao jesam prilikom slanja prijave, ali sam do poziva na intervju već skoro i zaboravio da sam poslao.Imao sam pozitivan osećaj tokom celog trajanja prijave i to me je nosilo do Kembridža, kroz osmeh nam priča svoju priču.

Ko sve može da konkuriše i šta obuhvata stipendija?

- Uslovi su prilično liberalni, mogu da konkurišu svi građani Republike Srbije koji imaju diplomu sa osnovnih studija i dve godine radnog iskustva. Radno iskustvo može biti i volontersko, pripravnički staž, ili tome slično. Nema ograničenja u godinama, što je odlično, jer tako i iskusni profesionalci imaju priliku da okušaju sreću. Sama stipendija se sastoji iz školarine za studije što se direktno plaća Univerzitetu i mesečne stipendije za troškove života. Takođe je plaćena i povratna avionska karta i pokriveno zdravstveno osiguranje.

Koliko ti je značilo godinu dana provedenih na Kembridžu i ako te je promenilo, na kom polju si najviše osetio promenu?

- Vreme provedeno tamo mi je značilo i na ličnom i na profesionalnom planu. Britanija je jedan od centara sveta i samim tim mogao sam da se upoznam sa ljudima iz svih krajeva planete, da čujem njihovu priču i podelimo iskustva. Tu sam video da problemi sa kojima se moji vršnjaci suočavaju su u mnogim zemljama slični, čak i u nekim od najrazvijenih zemalja sveta. Pomoglo mi je i da steknem znanja i načine učenja koje nemamu u Srbiji. Tzv. Google pitanja i puko ponavljanje gradiva ne postoje jer se univerziteti u Britaniji fokusiraju na funkcionalno znanje i širinu poznavanja materije.Celokupno iskustvo u tome mi je u mnogome promenilo i pogled na svet oko nas.

Petar sa kolegama na stipendiji

Koju poruku bi poslao mladima koji bi se odvažili na tako veliki korak i koji su tvoji planovi za budućnost?

- Poručio bih svima da probaju. Ukoliko zaista žele da studiraju u inostranstvu i posle se vrate da to znanje ovde primene, ovo je najbolja prilika za to. Sajt Chevening.org je odlično mesto za istraživanje i pripremu aplikacije. Siguran sam da uz veru u sebe i svoje sposobnosti, dobru pripremu i pažljivo napisanu aplikaciju mogu i oni postati deo ovog programa.

Planovi za budućnost su da nastavim svoj razvoj kao pravnika u sferi privrednog prava i prava konkurencije. Takođe, planiram da pokrenem jedan projekat koji bi mogao mladima u izboru profesije i izgradnji karijere.

Ovaj mladi i ambiciozni momak grabi svaku priliku koja mu se pruži i hrabro ide ka svom cilju. Ekipa Espresa mu želi svu sreću u daljoj karijeri, a mi smo tu da ispratimo svaki njegov san i pružimo podršku.

Petar Pešić, zapamtite to ime. Sutra će biti poznato i širom sveta.

Srećno, Petre i osvoji svet!

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

Ana Gajičić


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.