VREME JE DA ZABORAVITE ROŠTILJANJE NA TERASI: Nova pravila za stanare stambenih zgrada, KAZNE PAPRENE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

DONETA ODLUKA

VREME JE DA ZABORAVITE ROŠTILJANJE NA TERASI: Nova pravila za stanare stambenih zgrada, KAZNE PAPRENE!

Sada mogu samo električni

Objavljeno:

Komšijsko druženje uz raspaljivanje ćumura na terasi zgrade od 1. januara sledeće godine odlazi u prošlost.

Sa njim ide i specifičan ukus roštilja ispečenog na ćumuru, koji Beograđani neće moći da okuse bar u lokalima brze hrane u stambenim zgradama.

Za nepoštovanje ovih izmena Odluke o kućnom redu, koje su usvojene na poslednjoj sednici Skupštine grada, sledi udar po džepu do čak 150.000 dinara, pišu "Novosti".

Kako se navodi u izmenama odluke, koje su donete pre svega jer je ovo jedan od glavnih uzroka požara u zgradama u poslednje vreme, ali i najčešći povod za prijave poslate opštinskim inspekcijama, zabranjuje se upotreba otvorenog plamena zbog neposredne opasnosti od požara. Ove odredbe odnose se i na zajedničke delove, poput terasa i dvorišta, ali i na posebne delove, odnosno stanove i terase vlasnika.

- Za pojedinca zaprećena je kazna od 25.000 dinara - stoji u odluci. - Za prekršaje će se pravno lice kazniti iznosom od 150.000 dinara, a odgovorno lice u pravnom licu iznosom 25.000 dinara.

Kako je istakao zamenik gradonačelnika Goran Vesić obrazlažući odluku, otvoreni plamen najčešći je uzrok požara u stambenim zgradama u prestonici:

- Odluku smo sačinili shodno izveštajima MUP. U martu pre početka korone, izbio je stravičan požar u kome je poginulo nekoliko ljudi. Do 1. januara oni koji treba da se pripreme, imaće dovoljno vremena, a više neće biti mirisa pečenih paprika na terasi.

Iskustva profesionalnog upravnika Ljubiše Banovačkog pokazuju da je najviše pritužbi na račun lokala brze hrane dolazilo sa Starog grada gde su lokali mahom u zgradama. Kako navodi, mnogi od njih, koji su bili zatrpani pritužbama komšija, već su počeli da se preorijentišu na gas ili spremanje hrane pomoću plinske boce.

- Imamo ćevabdžinica koje su stalno bile na udaru, a pošto znaju da ih čekaju izmene, već su promenile tehniku - objašnjava Banovački. Osim toga, ni stanari, kao što se do sada dešavalo, neće moći da se okupe na terasi i raspale roštilj.

Sada mogu samo električni. Osim mirisa, koji je smetao, pravile su se i naslage na fasadama, a požari su najčešće bili posledica toga. S obzirom na to da je sezona pravljenja zimnica, pečenja paprika na terasama i zajedničkim prostorijama i dalje ima, ali mahom na električni roštilj ili šporet.

Bonus video:

04:50

ADRENALIN NA VRHUNCU TOKOM LETA MOTORNIM ZMAJEM! Aero-klub u Ćupriji vam pruža NEPONOVLJIV DOŽIVLJAJ!

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.