UN JAČA PODRŠKU SRBIJI: Nova pomoć i pohvale humanom odnosu prema migrantima!
Foto: Promo

stiže pomoć!

UN JAČA PODRŠKU SRBIJI: Nova pomoć i pohvale humanom odnosu prema migrantima!

Obeležavajući nedelju UN, tim UN u Srbiji i vlada Srbije sazvali su poseban sastanak na temu izbegličke i migrantske situacije u Srbiji
Objavljeno:

Tim svih agencija UN je ponovo potvrdio svoju posvećenost da čvrsto promovišu i podrže dodatnu humanitarnu, razvojnu, budžetsku, koordinacionu i političku podršku u cilju omogućavanja vladi Republike Srbije da sprovede Plan za pomoć, kao i obaveze iz nedavno usvojene Njujorške deklaracije.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Tim UN u Srbiji je tokom 2015. godine podržavao vladu Republike Srbije u njenim aktivnostima koordinisanja, registrovanja, zaštite, kao i u aktivnostima protiv trgovine ljudima, krijumčarenja ljudi, za pružanje smeštaja, obezbeđivanja sanitarne i druge infrastrukture, za pomoć u hrani i ostalim potrebnim stvarima, zdravstvenim uslugama koje je pružala izbeglicama i migrantima, i u podršci javnim službama koje su pomagale izbeglicama i migrantima i lokalnim zajednicama na čijim su teritorijama boravili u iznosu od skoro 1 milijardu dinara (9,1m USD).

Slična pomoć je pružana tokom 2016. godine i ona sa današnjim danom iznosi 855 miliona dinara (8,6m USD).

Ujedinjene nacije otrovale izbeglice - delile pokvaren keks Sirijcima!

"Tim Ujedinjenih nacija u Srbiji spreman je da i dalje povećava ovu podršku kako bi se pojačalo neprekidno zakonito upravljanje izbegličkom i migrantskom situacijom imajući u vidu potrebe za pravnom zaštitom onih kojima je ona potrebna, i izazovima neregularne migracije, kako bi pomogao da se odgovori na potrebe predstojeće zime, uključujući i izradu planova za nepredviđene situacije za Srbiju. Tim će nastaviti da zagovara da drugi donatori i dalje nastave da pružaju podršku Srbiji, uključujući i one koji su u mogućnosti da pruže direktnu budžetsku pomoć Vladi, što nije dozvoljeno agencijama UN”, rekla je Irena Vojačkova Solorano, stalni koordinator UN u Srbiji.

Tokom proteklih meseci broj novih izbeglica, migranata i tražilaca azila u Srbiji se stabilizovao, i trenutno ih ima oko 6.300, a 80% njih je smešteno u Vladine centre. Sa dolaskom hladnog vremena, agencije UN i partneri su započeli sa distribucijom zimske garderobe, kao i pomoći kako bi se izgradila adekvatna skloništa i stvorili uslovi za duži boravak tokom zimskog perioda.

"Agencije UN u Srbiji pozdravljaju sveopšte humano, zakonito i pozitivno upravljanje izbegličkom i migrantskom situacijom tokom 2015. godine i dalje ostaju posvećene pružanju čvrste podrške i tokom 2016. godine. Situacija iz 2015. godine kada su izbeglice i migranti samo prolazili, je sada promenjena i oni se duže zadržavaju, što nas obavezuje da udvostručimo naše napore i podržimo prilagođavanje Vladinih politika i pristupa državnih organa.

Pravni status i usluge dostupne izbeglicama i migrantima, kao i podrška javnim službama i lokalnim zajednicama u kojima se nalaze izbeglice i migranti mora biti prilagođena njihovom dužem boravku tokom zimskog perioda. Agencije UN i dalje nastavljaju da pozivaju organe da omoguće odgovarajući pristup teritoriji, kao i zaštitu onim izbeglicama i migrantima kojima je ona potrebna i da se uzdrže od nezakonitog proterivanja.

Odlučni smo da pružimo podršku Vladi da nastavi sveobuhvatnu registraciju i izdavanje dokumenata svim izbeglicama i migrantima u Srbiji kako bi se bolje razumele i rešile njihove motivacije, potrebe, prava i obaveze. Isto tako imamo sve reči hvale za opštu dobrodošlicu i razumevanje koje je stanovništvo pokazalo prema izbeglicama i migrantima“ – rekao je Hans Fridrih Šoder, predstavnik UNHCR.

Kao što se traži samom Njujorškom deklaracijom*, a u skladu sa globalnom kampanjom, generalnog sekretara UN pod nazivom „Zajedno – poštovanje, bezbednost i dostojanstvo za sve“, predstavnici UN su najavili lokalizaciju kampanje kako bi se pomoglo Vladi u održavanju simpatija građana prema stradanjima izbeglica i migranata.

O Njujorškoj deklaraciji

- Njujorška deklaracija je usvojena 19. septembra 2016. godine, i izražava političku volju svetskih lidera da se spasu životi ljudi, zaštite prava i podele odgovornosti na globalnom nivou.

- Države članice su se, između ostalog, obavezale da će: štiti ljudska prava svih izbeglica i migranata, bez obzira na njihov status; osigurati da sva deca izbeglice i migranti imaju pristup obrazovanje nekoliko meseci nakon dolaska; spreče i reaguju na seksualno i rodno zasnovano nasilje; podrže one zemlje koje spašavaju, primaju i zabrinjavaju veliki broj izbeglica i migranata; ozbiljno osude ksenofobiju protiv izbeglica i migranata i podrže globalnu kampanju za suprotstavljanje ksenofobiji; sprovedu sveobuhvatnu pomoć koja se zasniva na novom okviru koji uspostavlja odgovornosti država članica, partnera iz civilnog društva i UN sistema, gde god postoje velika kretanja izbeglica ili gde je dugotrajan izbeglička kriza.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.