MINISTARSTVO ZDRAVLJA PROMENILO PRAVILA: LGBT osobama omogućeno da budu donori!
LGBT, Foto: Dragana Udovičić

odluka

MINISTARSTVO ZDRAVLJA PROMENILO PRAVILA: LGBT osobama omogućeno da budu donori!

U oktobru iste godine Uprava za biomedicinu je dostavila predlog izmena ovog pravilnika Zaštitniku građana, koji se saglasio sa istim uz sugestiju da bi trebalo u potpunosti omogućiti pripadnicima LGBT zajednice da budu donori jajnih ćelija i embriona

Objavljeno:

Ministarstvo zdravlja izmenilo je, posle sugestije Zaštitnika građana, pravilnik kojim se bliže određuju kriterijumi i uslovi za davanje reproduktivnih ćelija i embriona čime je pripadnicima LGBT zajednice u našoj zemlji omogućeno da budu donori.

Zaštitnik građana je sredinom 2019. godine od Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja zatražio izjašnjenje u vezi sa Pravilnikom o bližim uslovima, kriterijumima i načinu izbora, testiranja i procene davaoca reproduktivnih ćelija i embriona kojim LGBTI osobama nije omogućeno da budu davaoci reproduktivnih ćelija i embriona.

U oktobru iste godine Uprava za biomedicinu je dostavila predlog izmena ovog pravilnika Zaštitniku građana, koji se saglasio sa istim uz sugestiju da bi trebalo u potpunosti omogućiti pripadnicima LGBT zajednice da budu donori jajnih ćelija i embriona.

Sugestija Zaštitnika građana uvrštena je u novi Pravilnik o izmeni i dopuni Pravilnika o bližim uslovima, kriterijumima i načinu izbora, testiranja i procene davaoca reproduktivnih ćelija i embriona, koji je stupio na snagu 7. aprila 2021. godine.

Bonus video:

02:06

LEGALIZACIJA USVAJANJA DECE U ISTOPOLNIM BRAKOVIMA: U Srbiji postoje mnoge predrasude - Evo da li je ostvarivo (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.