Velika čast za Srbiju: Novi Sad proglašen za evropsku prestonicu kulture! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Profimedia

bravo!

Velika čast za Srbiju: Novi Sad proglašen za evropsku prestonicu kulture! (FOTO) (VIDEO)

Novosađani su sa nestrpljenjem čekali ovaj trenutak. Evropska prestonica kulture za 2021. godinu je Novi Sad
Objavljeno: 19:24h

Evropska prestonica kulture je prestižna titula koja postaje sve bitnija, ali i doprinosi sveobuhvatnom razvoju samog grada. Priliku da nosi ovaj naziv ima samo nekoliko ili jedan grad u toku godine. Ovog puta zahvaljujuću kulturnom životu i dometu stvaralaštva, ovaj počasni naziv poneo je Novi Sad.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja! Novosađani su sa nestrplejnjem čekali ovaj trenutak. Evropska prestonica kulture 2021. godine je Novi Sad. Grad pun znamenitosti, živopisne istorije i kulture, poneo je ovu prestižnu titulu iz više razloga.

foto: Profimedia

Naime, iako je konkurenicja bila jaka, podrška Novom Sadu nije manjkala. Ovo je prvi put da grad iz zemlje koja nije članica EU bude proglašen Evropskom prestonicom kulture. Jedan od osnovnih ciljeva projekta Novi Sad 2021 je reintegracija Srbije u evropski kulturni prostor i jačanje kulturnih veza sa evropskim umetnicima, organizacijama i kulturnim menadžerima.

Titula evropske prestonice kulture označava bogatstvo različitosti, ali i spajanje naroda Evrope. Dosta je razloga zbog kojih je baš Novi Sad izabran. Pre svega, osim toga što je zaista grad kulture, on je i multikulturalan.

foto: Profimedia

U Vojvodini živi 26 nacija, koristi se šest službenih jezika i ono što je veoma važno, na Radio televiziji Vojvodine se program pravi na svim zastupljenim jezicima. Činjenica kojom ne mogu mnogi gradovi da se pohvale. Mnogo kultura je prošlo kroz Novi sad, ali su mnoge i ostale. Takođe, ovo je jedan od najmanjih gradova u svetu sa najvećim brojem mostova na Dunavu. Čak 11!

foto: Printscreen/Youtube/Nenad Jovic

Naime, četiri mosta - dva postojeća ("Duga" i "Sloboda"), jedan u izgradnji "Nada" i jedan koji će tek izgraditi i koji će imenovati sami građani, pokazuju da Novi Sad prihvata iskušenja.

Grad mladih, kako ga još zovu, domaćin je jednog od najvećih svetskih muzičkih festivala "Exit".

foto: Promo

Više puta proglašavan i dobitnik najprestižnijih svetskih nagrada za festivale, "Exit" je Novi Sad svrstao još odavno među prestonice zabave, kulture i dobrog provoda.

foto: Printscreen Instagram

Morate se složiti da i sa toliko mešanih naroda, postoji i velika energija, koju svako od njih poseduje. Na drugačiji, šarenolikiji način. Religije, jezik, istorija, godinama su se prepletale i proizvele jedan živopisan grad prepun bogatstva.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.