Vučić na sastanku sa Ramom: Neću se kandidovati za predsednika Srbije, to me ne zanima! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

događaj dana

Vučić na sastanku sa Ramom: Neću se kandidovati za predsednika Srbije, to me ne zanima! (VIDEO)

Šesti Beogradski bezbednosni forum (BSF) nastavlja se danas centralnim događajem na kojem premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama, razgovaraju o budućnosti odnosa dve zemlje i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi
Objavljeno: 12:45h

Vučić i Rama, na engelskom, diskutuju o stanju u regionu, i u Evropi, naročito o bezbednosnim aspektima.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

To je centralni događaj današnjeg dana foruma, a premijer Vučić izrazio je zahvalnost albanskom premijeru Ediju Rami na prilici da razgovaraju i tim putem unaprede svoj odnos.

Njih dvoje su se danas sastali i iza zatvorenih vrata i razgovarali o bilateralnim odnosima dve zemlje, saopšteno je iz Vlade Srbije.

- Premijer Vučić istakao je važnost jačanja ekonomske saradnje i naglasio da potencijal postoji naročito u oblastima trgovine, energetike, infrastrukture i poljoprivrede. Od izuzetne važnosti je zajednička realizacija projekta u okviru Berlinskog procesa, pogotovu infrastrukturnih projekata kao sto je autoput Niš - Priština - Tirana - Drač. Tema razgovora bila je i Kancelarija za mlade koja je nastala kao zajednička inicijativa dvojice premijera, i treba da počne sa radom 2017. godine, sa sedištem u Tirani - kaže se u saopštenju Vlade Srbije.

Moderator panela je Miša Gleni, profesor Univerziteta Kolumbija.

- Imamo velike probleme u Bosni, i to je očigledno - kazao je Vučić, ali dodao da smo uspeli da izgradimo neko poverenje između Albanaca sa Kosova i Srba - kazao je premijer.

Premijer je podsetio da je dolazilo mnogo uvreda iz Hrvatske, da je Srbija ćutala i nije htela da reaguje, a EU je ostala nema.

Premijer je izjavio i da se neće kandidovati za predsednika Srbije, iako mnogi govore da "glupi Vučić sve radi zbog kandidature".

Vučić je dodao da će, dok je on premijer, Srbija biti na putu evrointegracija.

Rama je kazao kako ljudi moraju da shvate da su oni lideri, i da se dosta njih okreće ka prošlosti, a treba ka budućnosti, i da su najbitnije modernizacija i napredovanje država.

foto: Filip Plavčić

Na redu je bila i migrantska kriza, a albanski premijer je kazao da se Srbija ponaša više evropski po tom pitanju od EU.

O Merkelovoj

Vučić je kazao i da su mu važni odnosi sa Nemačkom, i govorio pohvalno o kancelarki Merkel, na šta mu je Rama dobacio:

- Nećemo se takmičiti ko više voli Merkel - što je izazvalo smeh u sali.

O Kosovu

Rama je naveo da što pre Srbija prizna Kosovo, biće bolje za obe države

- Nije bitno šta Zapad i crkve misle o Kosovu, već da moć usidrimo ka budućnosti - rekao je Rama.

O Trepči

- Rudnik Trepča pripada građanima Kosova, bilo da su Srbi, bilo da su Albanci. Šta hoće srpska strana, da rudnik prenesu u Beograd? Trepča je ekonomsko pitanje. Deluje kao trivijalno pitanje, ali nije - kazao je Rama.

- Ne možete da nađete ni jednog Srbina koji će se složiti sa onim što je urađeno sa Trepčom, nijednog - odgovorio je Vučić.

foto: Filip Plavčić

Forum, koji organizuju Beogradski fond za političku izuzetnost, Evropski pokret u Srbiji i Beogradski centar za bezbednosnu politiku, koji je počeo juče akadameskim događajem, pokušaće da kroz brojne panele obradi izazove s kojima se Evropa, region i Srbija suočavaju, poput migrantske krize, Bregzita, procesu proširenja EU, novoj bezbednosnoj strategiji Evrope...

U okviru BSF će se desiti čak 25 rasprava sa više od 100 govornika i 700 učesnika, predstavnika vlada, međunarodnih organizacija i civilnog društva, među kojima su brojna značajna imena političke i diplomatske scene.

Tokom drugog dana BSF diskutovaće se i o demokratskom odgovoru na rastući populizam i radikalizaciju, novoj Evropskoj strategiji bezbednosti, zamoru u procesu proširenja Evropske unije, rešenjima za političku stabilnost i izgradnju institucija u Jugoistočnoj Evropi, dijalogu izmedju Beograda i Prištine, odnosu Srbije i NATO, kao i procesu digitalizacije, slobodi govora i jačanju partnerstva između države i civilnog društva.

foto: Filip Plavčić

Na agendi će se naći i pitanja o novom putu svile u Evropi, povećanja učešća civila u mirovnim misijama, odnosu demokratije i bezbednosti i ulozi žena u promovisanju politike mira.

Akademski događaj, koji tradicionalno prethodi konferenciji i okuplja mlade i perspektivne istraživače, biće posvećen migrantskoj krizi, izazovima integrisanja izbeglica i poštovanju ljudskih prava.

Trodnevni BSF biće završen diskusijom o ulozi civilnog društva u očuvanju demokratskih vrednosti.

BSF je pokrenut 2011. godine i u međuvremenu je postao najprestižniji skup o bezbednosnoj i spoljnoj politici koji se održava u jugoistočnoj Evropi.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.