PLJUJETE PO SVIM SRPSKIM LEKARIMA? Treba da vas je sramota zbog toga!
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

lični stav

PLJUJETE PO SVIM SRPSKIM LEKARIMA? Treba da vas je sramota zbog toga!

Znam mnoge lekare, takođe, koji osuđuju one druge, nesavesne lekare žešće nego mi. Ali ovih dana pogli su glavu. Jer su svi krivi
Objavljeno:

Novinar sam, sad već godinama, i uvek kad nekome koga tek upoznajem to saopštim, ne libi se da mi u startu, onako u brk, kaže: A vi, vi ste lešinari!

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Obavezno. Kao po "difoltu".

I kad mi neko ne veruje, obično dobaci: pa da, ti si novinar, verovatno izmišljaš!

Tako da znam šta znači kada te neko etiketira preko profesije. Što je, priznaćete, nepravedno.

Kad danas budete čitali vest o dečaku koji je preminuo nakon loma ruke, kad budete govorili “ne dao Bog da vas leči srpski lekar” i slično, razmislite malo da li ste fer.

Inspekcija utvrdila propuste lekara u slučaju smrti dečaka iz Loznice!

U pitanju jeste ogromna tragedija koja nema opravdanje, ako se ispostavi da je posredi lekarski nemar. TU NEMA PRIČE!

Ali, da li to znači da su svi lekari u Srbiji nemarni, nestručni, nesavesni? Jer i ja, i vi znamo da nije baš tako.

foto: Zorana Jevtić

U svakoj profesiji ima onih koji bacaju loše svetlo na svoj poziv, i šta je tu čudno? Bilo, i biće. Ali niko me ne može ubediti da nema divnih i pametnih lekara u Srbiji, koje sam i sam upoznavao.

Oni koji slušaju do poslednje reči sve što kažete, potom ispituju do najsitnijeg detalja svaki vaš simptom i opciju, savetuju vas kao najrođeniji, opominju da nešto promenite. Ako ih niste sreli, niste imali sreće... Ali ono postoje...

I nisu baš možda ni u većini, ali postoje. Kod njih realnost i ogorčenost nije pobedila ljubav prema profesiji, želju da pomognu.

Susreću se sa stresom, sa manjkom osoblja, sa manjkom sna, sa manjkom resursa - i da, nekad i greše. Ali nikako, nikako ih sve ne možemo svrstati u ohole ubice sa diplomama, u belim mantilima.

Ne, ne piju svi po koju rakijicu dok pacijenti leže na stolovima, ne piju svi kafe dok su pacijenti u čekaonicama.

foto: Zorana Jevtić

Upoznao sam par diplomiranih doktora medicine, i svi su se redom slagali u dve stvari: pokajali su se što su završili medicinu, i završili bi je ponovo. Pri tom, jasno vam je da je reč o inteligentnim ljudima. Ipak, medicina je bila jača od njih.

No, krivljenje kičme svakog dana bez izuzetka, trčanje na vežbe, odricanje bilo kakvog društvenog života na kraju im se nije mnogo isplatilo. Osim da svojima izmere pritisak i daju savet, dok uzimaju od njih 500 dinara za kafu.

A oni drugi, koji su pak imali sreću da se zaposle, doživeli su drugačiji šok - za platu manju od brojnih manje stresnih zanimanja, uleteli su u horor zvani srpsko zdravstvo!

Ako nisu imali sreću da im tatica otvori privatnu ordinaciju, bore se sa svim falinkama u sistemu, kako znaju i umeju, i čekaju najmanju grešku da budu razapeti na javni stub srama.

Znam mnoge lekare, takođe, koji osuđuju one druge, nesavesne lekare žešće nego mi. Ali ovih dana pogli su glavu. Jer su svi krivi.

A to nije pravedno!

( A.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.