Odgovor na tekst “Doktorka se slikala sa mentalno obolelom ženom, pa objavila na FB uz skandalozan komentar!”
Foto: Promo

saopštenje

Odgovor na tekst “Doktorka se slikala sa mentalno obolelom ženom, pa objavila na FB uz skandalozan komentar!”

Našoj redakciji stogao je odgovor na tekst "Doktorka se slikala sa mentalno obolelom ženom, pa objavila na FB uz skandalozan komentar!" koji objavlujemo u potpunosti, poštujući zakonsku obavezu
Objavljeno: 15:30h

U članku pod nazivom “Doktorka se slikala sa mentalno obolelom ženom, pa objavila na FB uz skandalozan komentar!”, autora čije ime niste naveli, kao ni izvor od kojeg ste informacije preuzeli, objavljenog na Vašem sajtu www.espreso.co.rs 13.09.2016.gof. u 13:55h, navodite:

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- Doktorka se slikala sa mentalno obolelom ženom, pa objavila na FB uz skandalozan komentar!

Vaša tvrdnja “Doktorka se slikala” je neistinita. Ja sam psiholog, a ne doktor, što Vi u istom tekstu potvrđujete navodima “Ovog puta u pitanju je psiholog Gerontološkog centra u Nišu, Jelena Stefanović”. I pored toga, Vi sam naslov niste promenili.

Dalje navodite “sa mentalno obolelom ženom”. Gerontološki centar je ustanova socijalne zaštite za smeštaj, a ne psihijatrijska ustanova, te termin “mentalno obolela” nije adekvatan, a u Vašim navodima ima negativnu konotaciju i implicira moju zloupotrebu te osobe.

S obzirom da ste, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima (“Službeni glasnik RS”, br. 83/2014, 58/2015) član 9, bili dužni da pre objavljivanja proverite istinitost informacija, a sam izvor informacija u tekstu ne navodite, da li to znači da ste Vi imali pristup poverljivoj medicinskoj dokumentaciji kojoj ni ja, kao zaposlena u ustanovi, nemam pristup?

Termin “skandalozan komentar” takođe ima negativnu konotaciju. Komentar je interna šala i nema negativnu konotaciju, što biste saznali da ste, pre objavljivanja pomenutog članka pokušali na bilo koji način da me kontaktirate, što Vi niste učinili.

- Navodite: „Jelena Stefanović, psiholog Gerontrološkog centra u Nišu, objavila je na svom Fejsbuk profilu skandaloznu fotografiju sa mentalno obolelom štićenicom ovog doma“

S obzirom da ste u pomenutom članku objavili samu fotografiju na kojoj se jasno vidi da je moj profil na društvenoj mreži “Facebook” “privatan”, “zatvoren”, tj. dostupan samo ljudima koji se nalaze na mojoj listi “prijatelja”, molim Vas da informacije o samom Fejsbuk profilu dopunite. Tvrdnja “skandalozna fotografija” u pomenutoj rečenici svakako ima negativnu konotaciju i implicira moje loše postupanje. S obzirom da ne navodite izvor informacija, ni obrazloženje svojih tvrdnji, molim Vas da objasnite po kom osnovu je fotografija sama po sebi skandalozna?

Tvrdnju “sa mentalno obolelom” sam već objasnila, ali bih Vas opet pitala, s obzirom da niste naveli izvor informacija, da li to znači da ste Vi imali pristup poverljivoj medicinskoj dokumentaciji kojoj ni ja, kao zaposlena u ustanovi, nemam pristup?

Termin “štićenica” podrazumeva osobu koja je pod starateljstvom tj, nije sposobna da samostalno donosi odluke, što implicira da sam fotografisanjem ja tu osobu zloupotrebila, što nije istina. Adekvatan termin je „korisnik usluga“, što ste, kao što sam već navela, u skladu sa pomenutim Zakonom član 9, bili dužni da pre objavljivanja proverite.

- Navodite :“Svako malo nas neko od zdravstvenih radnika iznenadi.” …Ovog puta u pitanju je psiholog Gerontrološkog centra u Nišu, Jelena Stefanović.

Kao što sam navela, ja sam psiholog, što ste i Vi u samom tekstu potvrdili, a ne zdravstveni radnik, a Gerontološki centar je ustanova socijalne zaštite za smeštaj, a ne bolnica.

- U tekstu navodite: “Svako malo nas neko od zdravstvenih radnika iznenadi. U većini slučajeva nije u pitanju prijatno iznenađenje. Pre izvesnog vremena imali smo dva slučaja gde su teško prekršena medicinska etika, dostojanstvo i

privatnost pacijenata.

Medicinske radnice iz bolnice u Somboru koje su slikale selfije, dok su iza njih bili nepokretni bolesnici, izazvale su haos i zgrožavanje javnosti. Zatim se pojavila atraktivna anestetičarka KBC Dedinje, Milena Stanišić, koja se slikala u operacionoj sali dok je na stolu ležo čovek bez svesti!

Ovog puta u pitanju je psiholog Gerontrološkog centra u Nišu, Jelena Stefanović. Naime, ona je na svom Fejsbuk profilu objavila selfi sa mentalno obolelom štićenicom ovog doma!

Svojim navodima, koji nesumnjivo imaju negativnu konotaciju, Vi ste mene stavili u kontekst osoba koje su učinile prekršaje čime neosnovano, prejudicirate moju krivicu.

- Takođe navodima: “Osim što je ovim prekršila privatnost i dostojanstvo

pacijentkinje, a samim tim i sve zakone medicinske etike, Stefanovićeva je uz sliku ostavila i sraman komentar.“

Vi ste bez navođenja izvora informacija, pravnog osnova niti bilo kakvog obrazloženja, a pre okončanja samog postupka pokrenutog u ustanovi povodom utvrđivanja eventualne povrede radne obaveze te dobijanja zvaničnih informacija, navodima da sam “prekršila privatnost i dostojanstvo”, “a samim tim i sve zakone” implicirali da moj postupak nije u skladu sa zakonom i nesumnjivo utvrdili moju „krivicu“, čime ste prekršili član 73 pomenutog Zakona - pretpostavku nevinosti.

Kao što sam već navela, Gerontološki centar je ustanova za smeštaj a ne bolnica, te termin “pacijentkinja” nije adekvatan.

Iako ste u samom tekstu objavili i sliku na kojoj se komentar jasno vidi, Vi isti u samom tekstu isti niste preneli u izvornoj formi jer je deo “dom za s uma sišavše” stavljen pod navodnike koji tekstu daju značenje suprotno od onog koje inače ima, te je i Vaša tvrdnja da je komenar “sraman” neosnovana i netačna. Komentar je interna šala i nema negativnu konotaciju.

- Naveli ste: "U međuvremenu u domu za s uma sišavše", napisala je ona. Na ovaj način još više je ismejala bolesnu ženu”“

Deo koji se odnosi na komentar sam već objasnila te se neću ponavljati.

S obzirom da ste naveli “još više je ismejala” što implicira da sam ja pomenutu osobu samim fotografisanjem ismejala, što nije istina, a fotografisanje kao takvo nijednim zakonom nije zabranjeno, molim Vas da svoju tvrdnju da sam osobu sa fotografije samim fotografisanjem ismejala obrazložite.

Termin “bolesna žena” nije adekvatan, jer, kao što sam navela, Gerontološki centar je ustanova socijalne zaštite za smeštaj a ne bolnica, a termin u pomenutoj rečenici, kao i sama rečenica, ima negativnu konotaciju. I opet ću postaviti pitanje, s obzirom da niste naveli izvor, da li Vaša tvrdnja da se radi o bolesnoj ženi podrazumeva da ste imali pristup poverljivoj medicinskoj dokumentaciji, kojoj ni ja, kao zaposlena u ustanovi, nemam pristup?

- Navodi “Sporna fotografija sada je uklonjena”

Kao što sam u prethodnom tekstu navela, moj “Facebook” profil je “privatni”,”zatvoren” za širu javnost tj. dostupan samo osobama koje se nalaze na mojoj listi “prijatelja”.

S obzirom da izvor pomenute informacije niste naveli, molim Vas da objasnite kako ste došli do podatka da je “sporna” fotografija uklonjena. Da li to znači da Vi na neki način imate pristup mom “privatnom” “Facebook” profilu?

Jelena Stefanović

dipl.psiholog

Gerontološki centar Niš


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.