SVE ZARAŽENE TRUDNICE SU RODILE ZDRAVU DECU: U GAK "Narodni front" od početka epidemije rođeno SKORO 9.000 BEBA!
Ilustracija, Foto: Beta

lepe vesti

SVE ZARAŽENE TRUDNICE SU RODILE ZDRAVU DECU: U GAK "Narodni front" od početka epidemije rođeno SKORO 9.000 BEBA!

Profesor dr Željko Miković, direktor klinike, kaže da se osoblje naviklo da svoj posao obavlja pod punom zaštitnom opremom

Objavljeno:

Situacija sa početka epidemije kovida 19 koja je izgledala baš kao da se lekari i osoblje u skadfanderima u porodilištu pripremaju za snimanje neke filmske scene, u GAK "Narodni front" postala je, ne baš svakondnevna, ali - uobičajena.

U kovid-odeljenju ove klinike od tada je zbrinuto 247 ginekoloških i akušerskih pacijentkinja sa sumnjom ili potvrđenom infekcijom kovida 19. Obavljen je ukupno 141 porođaj i sve bebe rođene u ovom odeljenju bile su zdrave i kovid negativne.

Profesor dr Željko Miković, direktor klinike, kaže da se osoblje naviklo da svoj posao obavlja pod punom zaštitnom opremom.

- Svi radnici u zdravstvu su na svojim plećima osetili veliki teret zbog korone - kaže prof. Miković. - Ali ni u jednom trenutku nismo smeli da dozvolimo da zbog pandemije bude dovedena u pitanje naša osnovna delatnost.

U prvom mahu epidemije u GAK "Narodni Front" od kovida je obolelo 75 od ukupno 850 zaposlenih. Profesor Miković kaže da se i danas na Klinici razboli neko od kolega, zdravstvenih radnika, kao što i sada na dnevnom nivou imaju kovid pozitivne pacijentkinje.

- Od vremena vanrednog stanja GAK "Narodni front" je pomagao drugim zdravstvenim ustanovama. I sada je više od 25 naših zdravstvenih radnika raspoređeno u Kovid-bolnici "Batajnica" i KBC "Zemun". I dalje beležimo neverovatno veliki priliv pacijentkinja i ginekoloških i akušerskih iz Beograda, Srbije pa čak i regiona.

U samoj organizaciji rada jedina promena je formiranje kovid-odeljenja i rad u crvenoj zoni. Miković kaže da je veliki izazov bio da usklade i paralelno zbrinjavaju i kovid i zdrave pacijente pod istim krovom, bez transmisije zaraze:

- To smo uspeli i na to smo ponosni. Posla je bilo mnogo više nego inače. U "Frontu" ovi brojevi se mogu objasniti time što su mnoga porodilišta radila u kovid-sistemu, pa nisu obavljali porođaje. Dobar trend smo nastavili i u 2021. godini, od početka epidemije do sada rođeno je gotovo 9.000 beba.

Sa programom biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO) pauziralo se samo kratko, i to kad je takva bila preporuka svetskih udruženja.

- Od maja 2020. godine udvostručili smo broj lečenih pacijenata i time eliminisali bilo kakve liste čekanja - objašnjava prof. Miković. - Nastavljamo sa unapređenjem organizacije. Novi embriolozi su na obukama, kako bismo u sledećoj godini ponovo povećali broj procedura vantelesne oplodnje na čak 1.000. To je dva puta više od ovogodišnjih planiranih 500, a skoro četiri puta više u odnosu na doskorašnji godišnji broj. Zahvaljujući stručnosti i posvećenosti, kao i najsavremenijoj opremi koju je država obezbedila za kliniku, uspešnost BMPO je na nivou najboljih evropskih klinika, a to je oko 50 odsto ostvarenih trudnoća.

BEBA NIJE ZAMENJENA

Miković kaže da će dostaviti svu potrebnu dokumentaciju zaštitniku građana, koji je posle saznanja iz medija da postoji sumnja da je jednoj porodici 2016. godine zamenjena beba u GAK "Narodni front", pokrenuo postupak.

- Navodi iz medija o zamenjenoj bebi 2016. nisu tačni, jer je DNK analiza obavljena na Institutu za sudsku medicinu bez svake sumnje potvrdila da su Bojana Jakšić i Stefan Živanović biološki roditelji novorođenčeta koje je rođeno sa Daunovim sindromom u junu 2016. godine - kaže prof. Miković. - Klinika je u martu 2017. godine sprovela unutrašnji stručni nadzor. Tročlana komisija je konstatovala da su svi primenjeni postupci potpuno u skladu s principima savremene perinatologije i protokolima dobre kliničke prakse.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.