I PORED DIJALIZE ČEKAJU RED: Bubrežni bolesnici nisu prioritet za imunizaciju, ali je REŠENJE NA VIDIKU!
Vakcinacija / Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ RONALD WITTEK

ČEKAJU SVOJ RED

I PORED DIJALIZE ČEKAJU RED: Bubrežni bolesnici nisu prioritet za imunizaciju, ali je REŠENJE NA VIDIKU!

Koliki je to problem svedoči iskustvo jednog Beograđanina koji je već četiri godine na dijalizi

Objavljeno:

Iako se smatraju jednim od najtežih bolesnika, pacijenti koji su na dijalizi, njih oko 4.500, još nisu uvršteni na listu prioritetnih za primanje cepiva protiv kovida.

Koliki je to problem svedoči iskustvo jednog Beograđanina koji je već četiri godine na dijalizi.

- Živim u strahu da se ne zarazim virusom korona od početka pandemije, jer moj imunitet to verovatno ne bi izdržao - kaže, za "Novosti", ovaj 63-godišnji pacijent. - U junu sam morao da budem čak i hospitalizovan, jer se vozač koji me redovno odvozio na dijalizu razboleo od korone. Da bih mogao na terapiju morao sam da legnem u bolnicu i molio sam se Bogu da se ne zarazim.

Isti problem imaju i drugi pacijenti, naročito oni u unutrašnjosti, gde je odlazak lekaru često mnogo teži nego u većim centrima. Ipak, rešenje problema je izgleda na vidiku, jer kako tvrdi profesor dr Radomir Naumović, direktor Klinike za nefrologiju Kliničkog centra Srbije i predsednik udruženja nefrologa, pokrenuta je inicijativa da pacijenti na dijalizi dobiju status prioritetnih:

- Preko predsednika Republičke stručne komisije za nefrologiju uputili smo zahtev Ministarstvu zdravlja da se naši pacijenti vakcinišu. Mi smo sa Klinike za nefrologiju već poslali spisak zainteresovanih za vakcinu i predložili da to urade i drugi dijalizni centri.

Prema rečima profesora Naumovića, predloženo je da se pacijenti koji su na dijalizi vakcinišu u svojim dijaliznim centrima, jer oni nisu sposobni da predugo čekaju u redovima. On sugeriše da bi na listi prioriteta trebalo da se nađu i vozači saniteta koji prevoze ove pacijente.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.