AKO RADITE NA OVIM MESTIMA, MOŽDA IMATE KORONU! Pazite se, ovi radnici su NAJUGROŽENIJI!
Korona virus/ilustracija, Foto: EPA / GEORGI LICOVSKI

širenje virusa

AKO RADITE NA OVIM MESTIMA, MOŽDA IMATE KORONU! Pazite se, ovi radnici su NAJUGROŽENIJI!

Istakli i da je razumevanje uslova u kojima najčešće dolazi do zaraze neophodno kako bi se smanjio prenos, a istovremeno uravnotežio ekonomski učinak.

Objavljeno:

Virus korona proširio se toliko da sada praktično svako poznaje nekoga ko je ili trenutno zaražen ili je već bio zaražen kovidom-19. Rizik od potencijalne zaraze je na svakom koraku, ali su neka radna mesta po prirodi više izložena opasnosti. To su, prema procenama, fabrike, trgovine i uslužne delatnosti, pored bolnica i domova za stare.

Zapravo, kako stručnjaci objašnjavaju, najviši nivo potencijalne zaraze je na mestima gde su radnici procesima rada usmereni jedni na druge, u kolektivima gde ne može da se smanji broj zaposlenih koji su istovremeno na jednom mestu, kao i u uslužnim delatnostima gde je velika cirkulacija ljudi.

"Sada i nema mesta gde korona nije ušla. Virus je i u državnoj upravi i u socijalnoj zaštiti, ali je sigurno da najpre uđe na mesta gde nije moguć rad od kuće. Tako su to fabrike, trgovine i usluga generalno", kaže za "Blic Biznis" predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) Ranka Savić.

Fabrike

Kako naša sagovornica objašnjava, u mnogim fabričkim halama je nemoguće napraviti potrebnu distancu, barem ne onoliku kolika se preporučuje, jer se mašine za rad ne mogu pomerati na taj način.

"To se pokušava sada srediti preraspodelom radnog vremena, odnosno da se prosto ubacuje i treća smena svuda gde je moguće i da se rastereti, koliko je moguće, proces proizvodnje, da bi uopšte trajao", ocenjuje Savić.

Najveća zaražavanja su upravo na tim mestima, jer su radnici prosto "vezani jedni za druge" procesom proizvodnje.

Restorani, kafići, trgovine

Još od početka pandemije, epidemiolozi su isticali da je najveće žarište prenosa virusa tamo gde je velika grupa mladih ljudi, odnosno u kafićima, barovima, klubovima.

Kako su navodili, često ti mladi ljudi nemaju nikakve simptome, te možda i nesvesno nekoga mogu da zaraze. Tu su praktično u opasnosti, ne samo gosti koji posećuju takva mesta, već pre svega oni koji ih uslužuu, imajući u vidu sa koliko potencijalno zaraženih, a asimptomatskih ljudi i dođu u kontakt.

"I oni recimo, koji donose virus u porodice su uglavnom mlađi članovi koji idu na takva mesta, te je definitivno to najveće žarište, ali je svakako najveća stopa prenosa virusa tamo gde je nemoguće smanjiti trenutno broj ljudi u kolektivu", kaže Ranka Savić.

Kancelarije, "open space"

Zatvoren prostor, manje kancelarije, ali i takozvani "open space" prostor mogu biti velika žarišta i to posebno ukoliko ne postoji prirodna ventilacija i ukoliko je klim grejanje.

S tim u vezi i butici, tržni centri, prodavnice, ukoliko se ne poštuju mere, mogu biti pogodno tlo za širenje virusa.

Najveća stopa zaraze u domaćinstvima

Prema istraživanju Imperial College London Covid-19 Response tima, "najveća opasnost" od zaražavanja, odnosno najviša stopa prenosa virusa generalno u društvu je nije na putovanjima ili recimo javnim okupljanjima, već u domaćinstvu.

Istraživači su proučavali brzinu prenosa virusa u različitim uslovima i ustanovili da je brzina prenosa veća u kućama nego na društvenim okupljanjima, putovanjima,radnom mestu ili nekim povremenim bliskim kontaktima. Šansa, kako navode, za prenos infekcije u domaćinstvu iznosi 21,1 odsto.

Istakli i da je razumevanje uslova u kojima najčešće dolazi do zaraze neophodno kako bi se smanjio prenos, a istovremeno uravnotežio ekonomski učinak.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.