Niš pravi crne liste građana, stručnjaci zgranuti!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

jeste li na njima?

Niš pravi crne liste građana, stručnjaci zgranuti!

Pravljenje bilo kakvih evidencija tog tipa je duboko nemoralno, jer to znači latentnu pretnju, smatraju stručnjaci
Objavljeno: 11:46h

Imena onih koji su zbog bilo čega tužili Grad Niš ubuduće će se naći u specijalnoj “bazi podataka”, kako bi se videlo “da li i koliko oni izmiruju svoje obaveze prema Gradu i državi”, najavio gradonačelnik Darko Bulatović.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- Formiraćemo jedno posebno telo i bazu podataka u kojoj će biti smeštena sva imena ljudi koji su tužili Grad, radnika i građana, i da vidimo da li oni izmiruju obaveze prema ovom gradu i u kojoj meri. Ako vi ne želite da sarađujete sa Gradom i da zajedno rešimo problem koji imate, onda isto pravo ima i Grad ukoliko imate obavezu prema njemu, tako da smatram da je to po zakonu i da je pošteno - navodi Bulatović.

Profesor sociologije Đokica Jovanović i jedan od osnivača Udruženja predsednika skupština stanara smatra da je ovakva najava zapravo pokušaj da se svi koji bi tužili Grad zbog nečega odvrate od toga.

- Pravljenje bilo kakvih evidencija tog tipa je duboko nemoralno, jer to znači latentnu pretnju i znači da se država meša u privatnu sferu gde je njoj zabranjen pristup, osim u slučajevima nasilja. U ovome vidim jedno tribalno, plemensko ponašanje, gde se poglavica odnosi prema podanicima tako da su oni egzistencijalno i u svakom drugom smislu zavisni od njegove volje - objašnjava Jovanović.

Ministre, pogledajte kako izgleda doručak u srpskoj bolnici! Ovo je bruka! (FOTO)

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je čelnike grada Niša na nužnost poštovanja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, saopšteno je danas iz Kancelarije Poverenika.

- Nezavisno od motiva, Grad se mora uzdržati od njene realizacije. Poverenik očekuje da će Grad upravo tako reagovati, i o tome obavestiti i Poverenika i javnost da bi se otklonilo nepotrebno uznemirenje građana kao i potreba eventualnog preduzimanja drugih mera iz nadležnosti Poverenika - naveo je Šabić.

(Espreso.co.rs / Beta / Južnevesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.