Bazeni, Ada? Posle ovog teksta nećete ni pomisliti da se okupate tamo! A najveća opasnost vam čuči u dvorištu!
Foto: Nenad Petrović

leglo bakterija i klica

Bazeni, Ada? Posle ovog teksta nećete ni pomisliti da se okupate tamo! A najveća opasnost vam čuči u dvorištu!

Kupanje u rekama i jezerima, a naročito bazenima može da izazove veliki broj infekcija i zaraza
Objavljeno: 14:59h

Otkako je nastupilo leto i velike vrućine, veliki broj ljudi odlučuje da se osveži na lokalnim rekama i jezerima i javnim bazenima. Ipak, najveći problem predstavljaju kućni bazeni koji se iz godine u godinu sve više prodaju i nalaze u dvorištima, pa i na terasama po Srbiji.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Iako nadležne službe "redovno" proveraju čistoću na javnim kupalištima, sve više dece, ali i odraslih kući se vraćaju sa raznim oboljenjima.

Razgovarali smo i sa doktorom iz jedne privatne beogradske klinike koji je istakao da on lično nikada ne bi otišao na bazen ili Adu:

"Najveći problem su ljudi! Njihova nehigijena, retko ko se istušira pre ulaska u bazen kako bi sa sebe skinuo masnoće, a da ne pričamo o prolasku kroz jako hlorisanu vodu. Za vreme komunizma, pre 30 godina, nije bilo teoretske šanse da uđete na bazen a da ne prođete kroz hlor i da se ne istuširate, da ne pričamo o ljudima koji čak i noge operu u bazenu pa odu na ručak u restoran", istakao je.

foto: Zorana Jevtić

Ono što smo još saznali jeste koje sve potencijalne bolesti možemo da dobijemo na ovakvim mestima:

"Tu su bakterijske infekcije koje su veoma česte i obično idu u kombinaciji sa raznim “mikrotraumama”. Od virusnih infekcija koje možete da “zaradite” na javnim kupalištima, najčešće su bradavice, koje imaju grubu površinu i bolne su na pritisak", izjavio nam je ovaj beogradski doktor, ali dodao da postoji i rizik od herpes virusa, a zbog unošenja zagađene vode preko usta ili sluzokože mogu da nastanu i crevne infekcije praćene stomačnim problemima, povišenom temperaturom uz pojavu komplikacija u vidu meningitisa koji je jako opasan po decu!

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.