Odbegli zaraženi pacijenti, otrovni komarci: Šta je, bre, od ovoga istina?!
Foto: Stock

lažna uzbuna?

Odbegli zaraženi pacijenti, otrovni komarci: Šta je, bre, od ovoga istina?!

Direktor Infektivne klinike docent dr Goran Stevanović demantovao da je iz karantina pobegao pacijent.
Objavljeno:

Nije obavezno da se leži u bolnici, bolest prenose samo neki komarci.

Vest koja se juče pojavila na portalima: "Strašno, čovek zaražen malarijom pobegao iz bolnice, luta Beogradom", kod medicinski "nepotkovanih" čitalaca izazvala je jezu, a kod infektologa - smeh.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Jer, niti je čovek sa ovom tropskom bolešću mogao da pobegne iz karantina koji, uzgred, Klinika za infektivne i tropske bolesti KCS nema, niti je malarija bolest koja po našim zkonima, ali i zakonima drugih zemalja o zaštiti od zaraznih bolesti, podleže karantinskom lečenju.

- Činjenica je da je u poslednjih šest meseci malarija registrovana kod više osoba nego što se obično dijagnostikuje i da je poslednjih nekoliko nedelja bilo potvrda ove bolesti - rekao je docent dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS, ali i dodao da niko nije pobegao iz karantina.

foto: Zorana Jevtić

- Nijedan pacijent s malarijom, ni kod nas ni u svetu, nema obavezu da se leči u bolnici - kaže docent Stevanović.

Obratite pažnju: Beograđani misle da ih je ujeo komarac, sve dok im ne izađe ovakav plik!

- Laički rečeno, ti pacijenti se, kada je reč o bolničkom lečenju, tretiraju isto kao oni sa upalom pluća. Kada se bolest potvrdi, preporuči im se da ostanu u bolnici, a ukoliko to neće, i ne moraju. Kao što pacijent nije u obavezi da se leči u bolnici, ne može ni da pobegne iz karantina, jer ova klinika karantin nema.

Za obolele od malarije bolničko lečenje nije obavezno, jer pacijent sa ovom bolešću, prema rečima docenta Stevanovića, ne može nikoga da zarazi ni boravkom u istom prostoru ni kontaktom.

- Malariju prenose samo specifične vrste komaraca i samo u specifičnim uslovima kakvi su u tropima, i mnogo toga bi trebalo da se "poklopi" da bi u našim uslovima došlo do pojave ove bolesti, kao što se pre tri godine dogodilo u Grčkoj - objašnjava naš sagovornik. - Grčka od tada ima slučajeve malarije, pa mi opet tamo idemo na more.

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.