Svi večiti studenti su se plašili ovog dana! Mnoge bi mogao skupo da košta!
Foto: Dado Đilas

frka, frka, panika!

Svi večiti studenti su se plašili ovog dana! Mnoge bi mogao skupo da košta!

- Dobio sam ozbiljan poziv sa faksa, zvali su me i rekli da je to rok i da bi bilo šteta da mi propadne sve što sam do sada položio - kaže jedan od studenata.
Objavljeno:

Došao je dan D za večite studente. Iz Ministarstva prosvete kažu da je vreme da se podvuče crta - neće biti produženja roka za završetak fakulteta starim studentima i da će oni koji ne diplomiraju do 30. septembra, a žele da nastave studije, morati da upišu druge studijske programe.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

D.M je student Akademija lepih umetnosti, koji se za ovaj rok spremio. Ima još samo diplomski rad, pa se nada da će do 30. septembra biti diplomac, i izbeći ovu "zamku večitog studiranja".

Ukoliko bi se desilo da ne diplomira do roka, prešao bi na novi program i potom bi mu priznali, umesto 30, 24 položena ispita. Bio bi vraćen korak unazad. Ili tačnije: 6 koraka.

- Sad sam prvi put dobio ozbiljan poziv sa faksa, zvali su me i rekli da je to rok i da bi bilo šteta da mi propadne sve što sam do sada položio - kaže D.M.

Od 2005. godine nekoliko puta je produžavan rok "studentima po starom" da završe svoje studiranje, ali izgleda da su tek ovog puta shvatili da je reč o konačnom upozorenju.

foto: Damir Dervišagić

A kako se postaje večiti, ili decenijski student?

- Pa počneš da radiš, osetiš neki svoj novac, pa te nije briga, uglavnom je to - kaže naš sagovornik.

Sa njim se slaže i M.L. iz Novog Sada:

- Sve vreme sam morao da radim da bih plaćao studije, a sad ne znam šta će biti sa mojim trudom posle prvog oktobra, ako ne završim sve do tad. Plašim se, iskreno.

Oko 12.000 studenata upisalo je faks pre 2006. godine, i još ga nije završilo.

Oni su predali i peticiju sa 5.500 potpisa da im se i ovaj rok produži, ali sudeći po najavama iz ministarstva, to se neće dogoditi. Doduše, možda novi ministar spasi "večite" ovog dana D.

(A.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.