PORED KORONE PRETI NAM JOŠ JEDAN OPASAN VIRUS! Da li je moguće da će nas i ovo ZADESITI, evo koji su simptomi!
Komarci / Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

PORED KORONE PRETI NAM JOŠ JEDAN OPASAN VIRUS! Da li je moguće da će nas i ovo ZADESITI, evo koji su simptomi!

I ove godine je virus Zapadnog Nila registrovan kod komaraca u nekoliko opština i u par gradova u Srbiji, a to je potvrdio doktor Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i dodao da su to uglavnom groblja i šumski kompleksi i nekoliko mesta u urbanim sredinama

Objavljeno:

Dolaskom leta i visokih temperatura, došlo je i do jačeg delovanja korona virusa i sve većeg broja, kako zaraženih, tako i preminulih. Ono što nam, pak, trenutno predstavlja još jednu veliku pretnju ne javlja se prvi put u našoj zemlji, ali se javlja u istom obliku virusa, a prenosioci su naši najveći "neprijatelji" tokom letnjih meseci koji nam i doslovno piju krv!

Nije teško pogoditi da su upravo opisane krvopije zapravo komarci, a virus koji oni prenose javljao se i prethodnih godina - virus Zapadnog Nila. Infekcija ovim virusom je u Srbiji prvi put zvanično registrovana krajem jula 2012. godine, a 2018. je bila izuzetno topla i pogodna za razvoj komaraca i te godine je ovaj virus odneo više od 20 života u našoj zemlji.

I ove godine je virus Zapadnog Nila registrovan kod komaraca u nekoliko opština i u par gradova u Srbiji, a to je potvrdio doktor Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i dodao da su to uglavnom groblja i šumski kompleksi i nekoliko mesta u urbanim sredinama.

U Beogradu su registrovani u Banjičkoj šumi, oko groblja, kao što je Mali zbeg, u priobalju Dunava, Kotežu, Obrenovcu, na Banovom brdu...

Srećom, za sada ove godine nije zabeležen još nijedan slučaj virusa Zapadnog Nila kod ljudi.

foto: Profimedia

Šta je virus Zapadnog Nila?

To je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koji je domaćin i kod nas. Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni - slepi domaćin i infekcija se sa njega dalje ne prenosi.

Koji su simptomi?

Simptomi bolesti se javljaju u prve dve nedelje nakon uboda zaraženog komarca. Većina zaraženih, oko 80 odsto, nema nikakve simptome, dok manji broj zaraženih, oko 20 odsto, ima simptome slične gripu, poput groznice, glavobolje, mučnine i povraćanja.

Kod pojedinog broja obolelih, manjeg od jedan odsto, javljaju se teške komplikacije poput meningitisa i encefalitisa.

Kako se odbraniti?

Važne mere lične zaštite od rizičnog uboda komarca je upotreba repelenata, nošenje odeće dugih rukava i nogavica, zaštitne mrežice na prozorima, kao i izbegavanje boravka na otvorenom kada je najveća aktivnost komaraca.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.