Šest beba migranata rođeno u Srbiji od početka godine! (VIDEO) (FOTO)

bez zadržavanja u našoj zemlji

Šest beba migranata rođeno u Srbiji od početka godine! (VIDEO) (FOTO)

Ne postoje precizni podaci o tome koliko je trudnica među izbeglicama sa Bliskog istoka, ali procenjuje se da je svaka deseta žena u drugom stanju
Objavljeno: 09:58h

Od početka godine do danas u Srbiji se rodilo šest beba migranata. Tri u Beogradu, dve u Vranju i jedna u Zaječaru. ŠEĆER MALI: Upoznajte Alija, prvu bebu rođenu u paklu na srpsko-mađarskoj granici! (FOTO) U prilogu, koji je napravio RTS, navodi se da ne postoje precizni podaci o tome koliko je trudnica među izbeglicama sa Bliskog istoka, ali volonteri i zdravstveni radnici sa terena procenjuju da je svaka deseta žena u drugom stanju. Ova bebica je u Srbiji dobila toplu odeću, u Mađarskoj je završila u kavezu! (FOTO) Prva adresa po ulasku u Srbiju im je porodilište u Preševu i Vranju.

Dado Đilas
- One su sve ovde zbrinute, data je adekvatna nega i pomoć. Važno im je bilo da vide kako su im bebe, u kakvoj su kondiciji, da li su dobro i posle svih tih pregleda i informacija koje dobiju obično su izbegavale ostanak u bolnici - kaže dr Goran Radojičić, načelnik ginekološkog odeljenja vranjske bolnice za RTS. Razlog za ovo je, navodi dr Goran, jer žele da što pre stignu do Zapadne Evrope. - Neke bebe su, ipak, bile brže. Tako je jedan porođaj ovog leta neplanirano počeo u parku kod beogradske autobuske stanice. Završio se u bolnici zahvaljujući volonterima koji su obezbedili prevodioce i pravnu pomoć - prenosi RTS.
Printskrin
Tražioci azila u Srbiji imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu. Ukoliko se izbeglice ne registruju, policija i zdravstvene službe u vanrednim situacijama poput porođaja, po ubrzanoj proceduri izdaju potvrde. Porodiljama je, međutim, od tehničke mnogo važnija psihološka podrška koju dobijaju u bolnici. - Ja sam se trudlia da joj bar nekim osmehom, pogledom, mimikom dam do znanja da će biti sve u redu. Ja nisam mogla da joj kažem verbalno da se svi trudimo oko nje i da će sve biti kako ona želi. Ali sam se trudila da joj dam do znanja da je na sigurnom i da ćemo joj pomoći - rekla je Zorica Glišić, socijalni radnik GAK "Narodni front". Mame i novorođenčad od samo nekoliko dana iz porodilišta odmah kreću na put. ka boljoj budućnosti. Prilog na ovu temu možete pogledati OVDE. (Espreso.co.rs / Izvor: RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.