Mladi srpski sveštenici idu u konobare, i to iz jednog razloga! (FOTO)
Foto: AP

nekolegijalnost

Mladi srpski sveštenici idu u konobare, i to iz jednog razloga! (FOTO)

Oko 50 penzionisanih sveštenika SPC nema samilosti prema svojim mladim kolegama jer i pored penzija ne žele da se povuku iz aktivne crkvene službe.
Objavljeno:

I dok oni u svoje džepove stavljaju novac po dva osnova, penzije i zarade od verskih obreda, 40 diplomiranih teologa nema posao već rade kao pomoćnici penzionisanih sveštenika od čije milostinje žive.

Srbija ubija: Ovako sin moćnog švercera cigareta skače po džipu direktora policije! (FOTO)

Zbog toga počinju masovno da skidaju mantije i da umesto bogosluženja u srpskoj crkvi služe goste po kafićima u inostranstvu kako bi prehranili sebe i svoje porodice. Poslednjih dana to je uradilo nekoliko mladih sveštenika, koji su svoje svešteničke uniforme zamenili konobarskim, čak i na dalekoj Aljasci.

Da ovo ne bi postala masovna pojava i da bi se rešila sudbina nezaposlenih sveštenika, jedna grupa je zatražila prijem kod patrijarha Irineja kako bi ukazala na svoj položaj.

foto: Reuters

- Želimo da obavestimo patrijarha šta se radi po parohijama. Završio sam Bogoslovski fakultet, ali već sedam godina radim kao pomoćnik u jednoj beogradskoj crkvi. Božji sam sluga i radim sve što služba nalaže, ali umesto da za svoj rad dobijem platu, udeli mi se milostinja kao da sam rob. Od krštenja koje obavim, koje se naplaćuje 4.000 dinara, dobijem 200, a ostalo ide starešini hrama. Tako on pored penzije od 30.000 dinara u svoj džep stavi bar još 70.000 dinara mesečno od bogosluženja, dok meni udeli oko 7.000. To je božji greh jer je javna tajna da zbog novca ne žele da odu iz crkvene službe - objašnjava teolog D. J.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.