Uzbuna! U Srbiji svako dete povećava rizik od siromaštva, a roditelji su jedna od najugroženijih grupa! (FOTO)
Foto: Profimedia

Baš Tužno

Uzbuna! U Srbiji svako dete povećava rizik od siromaštva, a roditelji su jedna od najugroženijih grupa! (FOTO)

Ekonomska kriza, nedostatak mesta u vrtićima, samohrani roditelji, sve to su razlozi da parovi odustaju od više dece. Zato je porodicama u Srbiji nephodna sistemska podrška kako bi mogle da se lakše i uspešnije nose sa svim izazovima
Objavljeno: 19:57h

Nekada je važilo da su deca najveće bogatstvo. Podaci pokazuju zastrašujuću okolnost - u Srbiji danas, svako dete povećava rizik od siromaštva!

Glupanderi: Srbija ukida deci informatiku u 21. veku, a jedino tu leži veliki keš!

Dečji dodatak prima preko 400.000 dece, više od polovine mališana u Srbiji uzrasta od 3 do 5 godina nije upisano u vrtiće, a u stalnom je porastu je i broj samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica.

foto: Fonet

Zbog značajnih društvenih promena koje kontinuirano povećavaju ekonomsku, ali i psihološku cenu roditeljstva, kapacitet porodice se menja i slabi iz godine u godinu.

Zato je svim porodicama s decom u Srbiji nephodna sistemska podrška kroz tzv. integrisane usluge u zajednici koje bi im omogućile da se lakše i uspešnije nose sa svim izazovima.

foto: Promo

Ovo je jedan od glavnih zaključaka okruglog stola "Za srećnije detinjstvo kroz odgovorno roditeljstvo: modeli integrisanih usluga za porodice s decom u zajednici - između politike i prakse" koji je imao za cilj da podstakne diskusiju između pružalaca usluga koji razvijaju programe podrške odgovornom roditeljstvu, posebno u domenu ranog razvoja, koje se realizuju na nivou grada Beograda.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.