Glupanderi: Srbija ukida deci informatiku u 21. veku, a jedino tu leži veliki keš!
Foto: Homer

Sami smo sebi najveći neprijatelji

Glupanderi: Srbija ukida deci informatiku u 21. veku, a jedino tu leži veliki keš!

U eri u kojoj bez kompjutera ne možete „da mrdnete“ i kad vam isključivo sfera informacionih tehnologija garantuje siguran posao s prosečnom platom od 1.500 evra, u osnovnim školama u Srbiji neće biti informatike
Objavljeno: 08:51h

Nacionalni savet prosvete nije prihvatio predlog ministarstva da ovaj predmet postane obavezan od petog do osmog razreda, iako bi im se to najviše isplatilo. U 21. veku u srpskim školama deci se ukida rad na računaru! U eri u kojoj bez kompjutera ne možete „da mrdnete“ i kad vam isključivo sfera informacionih tehnologija garantuje siguran posao s prosečnom platom od 1.500 evra, u osnovnim školama u Srbiji neće biti informatike.

Srbijo, da li te je sramota? Čitavom svetu trebaju programeri, samo nama ne! Naime, Nacionalni prosvetni savet (NPS) odbio je pre dva dana predlog Ministarstva prosvete da informatika i računarstvo postane od ove jeseni obavezni predmet od petog do osmog razreda. Čak 29 od 32 člana ovog saveta glasalo je protiv ovog predloga, pod izgovorom da za to nema tehničkih mogućnosti, ali ni nastavnog kadra. Verbić: Žalosno Ministar prosvete Srđan Verbić odmah je reagovao napisavši na svom Tviteru da je to „žalosno loša odluka“, ali nije izostala ni oštra kritika stručne javnosti. - Ključno je da što ranije osposobimo, ali i naviknemo decu na rad na računaru. Naime, 50 odsto privrednog rasta Srbije zasniva se na informacionim tehnologijama, tri vodeće kompanije u svetu su IT - „Gugl“, „Majkrosoft“ i „Epl“. Svake godine ogroman broj studenata želi da upiše ETF, baš zato što zna da im ova profesija garantuje siguran posao, s prosečnim platama između 1.200 i 1.500 evra. Država mora da omogući deci da što pre uđu u ovu sferu, na tome se zasniva razvoj privrede - kaže za Kurir Zoran Jovanović, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.