Beograđani - budite oprezni: U ovim delovima grada vrebaju krpelji! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube/SuRTVCity

počela sezona

Beograđani - budite oprezni: U ovim delovima grada vrebaju krpelji! (VIDEO)

Razloga za paniku nema, ali se Beograđanima savetuje oprez jer je u ovom momentu brojnost krpelja najveća
Objavljeno: 13:24h
Najviše krpelja ima u Lipovačkoj i Bojčinskoj šumi, na Košutnjaku, Topčideru i na Avali, pokazuju podaci Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju. Salvete koje zlata vrede! Kolekcionarke za njih daju bunde, guči cipele i tašne! (FOTO)
Brojnost krpelja je sada najveća, upozorava Jovica Miletić iz Zavoda i najavljuje da će do sredine juna biti obavljeno još jedno zaprašivanje.
foto: Stock
Roditelji nemaju previše razloga za brigu jer se u gradskom parkovima redovno kosi trava, pa ima i manje krpelja monitoring na terenu se obavlja svakog meseca i od prethodnog zaprašivanja populacija ovih insekata, koji prenose razne zarazne bolesti, se smanjila.
foto: Dragan kadić
Stučnjaci kažu da ta vrsta krpelja ne bi trebalo da prestavlja problem za čoveka
Potrebno je zaštiti se garderobom dužih rukava i nogavica. Odabrati svetliju boju garderobe kako bi se krpelj lakše uočio i posle boravka u prirodi dobro pregledati telo i glavu. Obavezno je tuširanje, ali i pranje nošene odeće. Krpelji su prenosioci brojnih zaraznih bolesti, među kojima je i lajmska bolest. Ukoliko su zaraženi, infekciju mogu da prenesu na čoveka i to u roku od 24 sata. Skidanje treba obaviti u zdavstvenoj ustanovi, mehanički, čistom pincetom koja je prethodno dezinfikovana.
Pink.rs

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.