AVION IZ ITALIJE SLETEO JE U NIŠ: Strancima je privremeno ZABRANJEN ULAZAK u Srbiju
ilustracija, Foto: EPA/Tannen Maury

otkrivamo

AVION IZ ITALIJE SLETEO JE U NIŠ: Strancima je privremeno ZABRANJEN ULAZAK u Srbiju

Oglušili se o naređenje

Objavljeno:

I dok je jutros Vlada Srbije donela odluku o privremenoj zabrani ulaska u našu zemlju strancima iz zemalja žarišta korona virusa, poput Italije, upravo iz ove zemlje, iz Bergama, na niški aerodrom avion je sleteo nešto posle 14 sati. Nakon kontrole 29 putnika ušlo je u Srbiju, a za 10 stranih državljana privremeno je zabranjen ulazak u Srbiju, saopštili su iz "Aerodroma Srbije".

"Aerodromi Srbije" saopštili su da se od danas privremeno ukidaju svi letovi iz Niša ka Italiji i Švajcarskoj i obrnuto. Poslednji koji je sa 39 putnika sleteo na niški aerodrom pre zabrane je avion iz Bergama. Putnicima koji nisu srpski državljani nije dozvoljen ulazak u Srbiju, a ostali su prošli kontrolu.

Brigu o prispelim putnicima, državljanima Republike Srbije, odmah po izlasku iz aviona preuzeli su predstavnici inspekcije ministarstva zdravlja - saopštili su iz "Aerodroma Srbije".

Nijedan strani državljanin nije prošao. Aerodromu su upućena pitanja o tačnoj proceduri i šta sa onima koji imaju simptome bolesti.

Avion Ryanair-a koji je poleteo iz Bergama sleteo je na niški aerodrom. Reporter Južnih vesti javlja da putnici prolaze kontrolu, za koju objašnjavaju da je rigoroznija od one koju su imali u Italiji. Kažu da im je merena temperatura i da su im uručili određena dokumenta, kao i da su im upućeni saveti da narednih 14 dana izbegavaju da izlaze.

Sa Aerodroma "Konstantin Veliki" još nema zvaničnih informacija.

Da će osobama koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama Narodne Republike Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske biti zabranjen ulaz u Srbiju, saopštili su iz Vlade. Međutim, nema preciznih informacija kako će ta odluka biti sprovedena u praksi.

Nema mesta panici i zabrinutosti jer je Srbija od samog početka reagovala odgovorno i pojačala kontrolu na graničnim prelazima, posebno na aerodromima. Poštuju se instrukcije Svetske zdravstvene organizacije, kao i preporuke naših epidemiologa, koji su se decenijama edukovali za ovakve epidemiološke situacije, a pojedini od njih su imali i lično iskustvo u postupanju u sličnim situacijama - saopštili su iz Vlade.

Ovo je jedino objašnjenje zvaničnika, ali je nejasno šta će se dogoditi sa putnicima koji iz Bergama poleteli ka niškom aerodromu. Prema informacijama sa sajta aerodroma u Bergamu i sajta www.flightradar24.com avion Ryanair-a je već u vazduhu.

Da li će i sleteti na pistu niškog aerodroma, da li će putnicima sa ovog leta biti zabranjeno da i formalno uđu u Srbiju ili ne - pitanja su na koje nemaju odgovor iz Aerodroma “Konstantin Veliki”.

Odluka o zabrani Vlade Srbije nam još nije zvanično stigla. Kada se to desi onda ćemo postupiti u skladu sa njom - kažu u Aerodromu.

Podsetimo, letove iz Italije do Niša ukinula je kompanija AirSerbia.

Ryanair ukida sve letove do i iz Italije

Kompanija Ryanair saopštila je danas da će otkazati sve letove iz i u Italiju, kao i unutar te zemlje, a zbog odluke italijanske Vlade da zatvori celu zemlju kako bi sprečila širenje korona virusa.

U saopštenju navode da će svi njihovi internacionalni letovi biti suspendovani počevši od 13. marta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/južnevesti.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.