Čučko, izvini se! Nije bilo nezakonitog uvida u kartone Obrenovčana
Foto: Diptih

Malo se zaneo

Čučko, izvini se! Nije bilo nezakonitog uvida u kartone Obrenovčana

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da nije bilo nezakonitog uvida u zdravstvene kartone građana Obrenovca.

Objavljeno: 16:28h

Nije to mislio, samo se zaneo! U izjašnjenju datom na zahtev poverenika Rodoljuba Šabića, predsednik opštine Miroslav Čučković je, pored ostalog izjavio da se radi o "rečima izrečenim u zanosu", kao i da mu je "izuzetno žao što je izjava shvaćena na pogrešan način" i istakao, "pod moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću, da u konkretnom slučaju nikada nije došlo do obrade podataka o ličnosti bilo kog građanina Obrenovca, saopštava poverenik. Skloni mi se, čoveče, šta mi stavljaš tu kameru pod nos: Poješće vas ta zloba i neznanje! (VIDEO) S tim u vezi, kako se navodi, ovlašćena lica poverenika izvršila su nadzor u Domu zdravlja Obrenovac. Nadzor je podrazumevao proveru svih relevantnih činjenica vezanih za mogućnost pristupa zdravstvenim kartonima kako papirnim, tako i elektronskim.

foto: Fonet

- Zdravstveni kartoni se stavljaju na uvid isključivo na zahtev pacijenta ili njegovog punomoćnika uz obavezno posebno punomoćje overeno u sudu. U svakom konkretnom slučaju podnosi se pisani zahtev o čemu se vodi odgovarajuća evidencija, a podneti zahtev čuva u zdravstvenom kartonu pacijenta. U poslednja tri meseca nije fotokopiran, ni po zahtevu pacijenta ni po zahtevu trećeg lica, nijedan zdravstveni karton", navodi se u saopštenju. Pristup elektronskoj bazi podataka, odnosno elektronskom zdravstvenom kartonu pacijenta, vrši se samo od strane ordinirajućeg lekara i medicinske sestre, i to putem jedinstvenog korisničkog imena i lozinke za svakog od njih, a svaki pristup beleži se u log fajlovima. Dom zdravlja Obrenovac je sa kompanijom "Mei Ta" imao kontakt u dva navrata. Kompaniji je, na njeno traženje, Dom dao podatke vezane za kapacitete hitne službe, broj vozila i tip, podatke o radnom vremenu, udaljenost od fabrike, ali ne i bilo kakve podatke o ličnosti, utvrdio je poverenik.

foto: Fonet

Domu se takođe, do sada, obratilo ukupno 18 građana, koji su u zahtevu za izdavanje opšteg zdravstvenog uverenja naveli kompaniju "Mei Ta" kao poslodavca, sa čijim zahtevima se postupalo u skladu sa zakonom. Povodom svega, poverenik ocenjuje da bi bilo dobro i korisno da predsednik gradske opštine Obrenovac, povodom izjave koja je bila povod celog slučaja, uputi javno izvinjenje i građanima i zdravstvenim radnicima Obrenovca.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.