GODIŠNJE ĆEMO ZA RAČUNE DAVATI 4.200 DINARA VIŠE! Poskupelo je sve
Poskupelo je sve, Foto: Marina Lopičić

SVE POSKUPLJUJE

GODIŠNJE ĆEMO ZA RAČUNE DAVATI 4.200 DINARA VIŠE! Poskupelo je sve

Umesto 5,13 dinara po kvadratu, sada će se za smeće plaćati 5,64 dinara

Objavljeno:

Posle informacije da će računi za struju biti viši za 3,9 odsto, do Beograđana je stigla vest i o "jačoj" uplatnici JKP "Infostan tehnologije".

Počevši od decembra građani će za nju izdvajati 10 odsto više, budući da su usluge "Gradske čistoće" poskupele. Uz poskupljenje pretplate za javni medijski servis i nove takse za vodu, građanima će u proseku mesečno stizati oko 350 dinara više, što godišnje iznosi oko 4.200 dinara, kako iznose Večernje Novosti.

Saglasnost na odluku kojom se menja cena usluge sakupljanja, odvoženja i odlaganja komunalnog otpada za domaćinstvo, dao je Nadzorni odbor JKP "Gradska čistoća" , a odobrio zamenik gradonačelnika Goran Vesić krajem prošlog meseca.

Tako će, umesto dosadašnjih 4,66 dinara po metru kvadratnom, odnosno 5,13 sa PDV, Beograđani morati ubuduće da plate 5,13 odnosno 5,64 dinara sa PDV.

- Poslednja korekcija cena izvršena je pre četiri godine - kažu u "Čistoći".

- Reč je o minimalnom povećanju, a usluga odvožena smeća i dalje je najjeftinija komunalna usluga koju plaćaju građani preko "Infostana".

Novi udar na džepove građana došao je od nadležnih iz "Čistoće", samo dan nakon što je obelodanjeno da će taksa za javni medijski servis RTS od 1. januara 2020. godine poskupeti sa 220 na 255 dinara. Nekoliko dana ranije i Agencija za energetiku dala je saglasnost da od 1. decembra električna energija za domaćinstva poskupi 3,9 odsto, a prve skuplje račune za utrošenu struju građani će u kućnom budžetu osetiti u januaru naredne godine, za oko 150 dinara više.

- Naizgled sve ove nadoknade su zanemarljive, kada se pojedinačno posmatraju. Ali, kada se sračuna za godinu dana, to je ozbiljan udar za novčanike. Poskupljenja se samo nižu, i to u kratkom periodu - kaže sugrađanka Aleksandra S.

Taksa za pogonsku spremnost vodovodnog sistema usvojena je na sednici Skupštine grada u avgustu. Ovaj namet je fiksni i iznosi 130,68 dinara.

Kada se saberu sva najavljena i uvedena poskupljenja, za stambenu jedinicu površine 60 kvadrata, treba usvojiti oko 340 dinara za usluge "Čistoće", što je za 30 dinara više u odnosu na period pre poskupljenja. Uzimajući u obzir još i novu scenu struje, TV pretplate i takse "Vodovoda i kanalizacije", sugrađani godišnje dobijaju "jedan račun više".

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.