O ovome priča ceo region! Evo kako mladost, kultura i tolerancija mogu opet da ujedine staru Jugu!

Zaboravite rat i devedesete!

O ovome priča ceo region! Evo kako mladost, kultura i tolerancija mogu opet da ujedine staru Jugu!

Nemanja Cvetković je idejni tvorac udruženja Balkanac, o kome bruje mladi u regionu! Ideja je da se pokaže da je mržnja među ex Yu narodima bila nametnuta od političara, a da mlade generacije treba da ostave ružnu, ratnu prošlost iza sebe!
Objavljeno: 18:00h

Mi smo iskoristili priliku da popričamo sa ovim mladim Beograđaninom, kako bi nam malo bolje objasnio kako je tačno zamislio ovo "ujedinjenje" stare Jugoslavije, odnosno Hrvatske, Bosne i Srbije. Dobro Nemanja, možeš da počneš. Kako si dobio ideju za ovaj projekat? - Godinama sam razmišljao kako da prikažem kako današnja omladina razmišlja i koliko zapravo poznajemo svog komšiju. Znate, moj otac je bio u vojsci 98 godine, prvo u Mostaru, a kasnije i u Vinkovcima. Najbolji "ratni drugovi" su mu bili Bosanac i Hrvat, a tu su bili svi ostali ex Yu narodi, Makedonaci, Slovenaca i Albanaca. Pisali su svoje utiske i kada pogledate taj leksikon, vidite koliko su se svi poštovali. A znamo šta se desilo posle samo par godina. E sada, ja hoću da vidim kakva je današnja situacija. Dosta mržnje! Bravo carevi! Ova divna ideja opet je ujedinila mlade Srbe, Hrvate i Bosance!

facebook / Balkanac

Kažeš, pokerenuo si projekat pošto smatraš da mladi treba da se upoznaju i druže, a ne da mišljenje jedni o drugima stiču kroz razne prazne priče i TV? - Mladi nemaju novca i ne mogu da odu nedaleko od svog grada ili sela i popiju kaficu, a kamoli da odu i da upoznaju "komšiju" koji je udaljen 300 ili 400 km. Jedino što nam preostaje je TV, a na njemu su rijaliti programi i političari. I dosta mladih upravo preko malog ekrana stvara svoje mišljenje o drugom narodu. Za takvu situaciju su ponajviše krivi političari i mediji koji nemaju obraza i bitan im je trenutni profit. Zato smo mi rešili da okrenemo neki drugi list i da pokažemo da je sigruno BOLJE OVAKO! Drugarica iz Zadra mi kaže, došla bih do Beograda ali neko će me ubiti tamo jer sam Hrvatica. Jednostavno mediji stvaraju takvu sliku, a to nema veze sa realnošću. Zato ću ja otići i upoznati ljude, sve znam isključivo preko društvenih mreža i početi da snimam, prvo u Bosni i Hercegovini pa ćemo videti gde će nas put navesti!

facebook / Balkanac

Ti u stvari želiš mladima da pokažeš kakvo je realno stanje u susednim zemljama i dokažeš da tu nikad i ne bi bilo mržnje da političari nisu umešali prste? - Sama forma ovog dokumentarnog filma je da se pokaže realnost, da jedan mlad momak kao što sam ja odlazi i da vidi šta ce ga zadesiti u državamo o kojima se u Srbiji uglavnom pominju u negativnom kontekstu, i tako da pokažemo mladima da se ne treba plašiti prelaska granica, jer poštovanjem možemo mnogo toga dobrog da uradimo za naš Balkan. A da, političari su dosta pomogli u tome. U filmu koji tek treba da se snimi cela ekipa Balkanac želi da pokaže našu svakodnevnicu, kulturu, kako se danas mladi zabavljaju, žive, razmišljaju, a sve to kroz druženje mladih iz regiona. Pa da vidimo da li nam je bitno ko je koje vere ili nacije ili nam je prvenstveno bitno ko je kakav čovek! Vera i nacionalnost ne treba da predstavlja prepreku za druženje, bez obzira na sve. E sad mi vi recite? Zar nije bolje ovako?

Milan Rajkić

Kako idu pripreme za snimanje? Imate dovoljno sredstava? - Do sada smo sve odradili sami i ne kukamo, ponosni smo na to. Naporno svi radimo, jer verujemo da će naš dokumentarni film ugledati svetslost dana! Naravno, uvek se vraćamo na finansije... Nadamo se da će i ta injekcija doći, jer nam je samo ona potrebna da bi najbolje moguće prikazali sve sto želimo. Mi bismo bili zadovoljni sa tehničkom opremom za snimanje i zvuk i sa besplatnim kartama do nekih gradova za ekipu Balkanac. Ali mislim da će nam to teško neko pokloniti, tako da radimo onoliko brzo koliko nam uslovi dozvoljavaju.

Milan Rajkić

Aktivnosti ovog međunarodnog filmskog tima možete pratiti na Facebook stranici Blakanac i na Jutjub kanalu Balkanac film Official Channel Belgrade (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.