800 REKA ŠIROM SRBIJE U CEVIMA! Građani planiraju pobunu zbog objavljenih podataka i poručuju - STOP MHE! (FOTO)
Brezjanska reka posle izgradnje MHE, Foto: Printscreen / Twitter / Od Stevanića

šok!

800 REKA ŠIROM SRBIJE U CEVIMA! Građani planiraju pobunu zbog objavljenih podataka i poručuju - STOP MHE! (FOTO)

Ko štiti reke Srbije?

Objavljeno: 09:10h

Već se mesecima diže prašina oko malih hidroelektrana širom Srbije, a na nekim mestima su se i meštani organizovali ne bi li odbranili svoje reke.

Građani Srbije danas su se ponovo šokirali informacijama koje su isplovile na Tviter, a koje čine listu od čak 800 reka širom zemlje na kojima će se, po trenutnim planovima, izgraditi mini hidroelektrane.

Među pomenutim rekama, na spisku su Timok, Nišava, Toplica, Ibar, Vlasina, Rasina, Uvac...

Građane je čitava ova priča podigla nanoge, te su ustali u odbarnu reka, a u komentarima na objavu pišu kako će ići da priprete svojim opštinama za okolne reke, jer, kako oni kažu, nisu izdate dozvole za izgradnju.

- Idem da ih podestim da nećemo stati sa odbranom. Jedan bager da ode na neku reku, biće svašta - piše u jednom od komentara, vezano za opštinu Dimitrovgrad.

Korisnik druuštvenih mreža koji je podelio Tvit napisao je da se boji "da srpski narod olako shvata izgradnju MHE (mini hidroelektrana)" i pozvao građane da zajedno sačuvaju reke Srbije.

Podsetimo, pobune građana povodom pokušaja izgradnje hidroelektrana u već bile organizovane nekoliko puta. Meštani Opštine Štrpce su još krajem 2018. godine brzom reakcijom uspeli da spreče radove.

Kako je Espreso već pisao, deonicu koju je investitor hidrocentrale iskopao bagerom i u koju su trebale da budu položene cevi, više od sto meštana Opštine Štrpce združenim snagama, uz pomoć ručnog alata, popunili su i vratili delimično u prvobitno stanje.

Slične situacije su se dešavale na gradilištu hidroelektrane u Rakiti, gde je upaljena kamp-prikolica koja je služila kao magacin. Izvodjač radova smatrao je da da je to nastavak opstrukcije i sabotiranja radova. Više o tom događaju možete pročitati OVDE.

BONUS VIDEO:

(V.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.